Cikkek

Gyakran ismétlődő kérdések és egyéb megoldások a fórumból


 1. Kiadtam parancssorban a megfelelő utasítást, de hozzáférés megtagadva hibaüzenetet kapok! (link)
  Ha a parancssor címsorában nem szerepel a Rendszergazda szó, akkor sajnos NEM rendszergazdai jogosúltságokkal fut a parancssor. Megoldás itt!
 2. Kiadtam a megfelelő parancsot, de mintha a felhasználónevemmel gondja lenne! (link)
  Ha a felhasználónevünk két (vagy több) szóból áll, akkor időjelek közé kell tennünk!
 3. Túl sok helyet foglal a Vista, szeretném kidobálni a fölösleges dolgokat belőle. (link)
  Csupán azok a dolgot távolíthatók el, amelyeket a Vezérlőpult / Programok és szolgáltatások / Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása részen belül el tudunk távolítani (ésszel!). Mellesleg semmi értelme azzal tölteni a napunkat, hogy újabb megabájtokat szabadítunk fel a rendszerpartíción. A mai merevlemez árak annyira alacsonyak, hogy inkább vásároljuk egy új HDD-t és felejtsük el a Vista helyigényeit. Ráadásul a következő Windows sem lesz kisebb, sőt!
 4. Érdemes kikapcsolni a Superfetchet? (link)
  Nem, mivel kikapcsolásával lassul a programok indulása, futása és körülbelül csak 100MBnyi memóriát tudunk ezzel felszabadítani.
 5. Vettem egy merevlemezt, de nem látom a számítógép/sajátgépben! (link)
  Jobbklikk a számítógép/sajátgép ikonjára, majd kezelés. Itt keressük meg a lemezkezelőt és hozzunk létre egy partíció a merevlemezen (MBR). Ha ezzel megvagyunk, jobbklikk rá és formázás (ajánlott NTFS). Ezután meg fog jelenni a többi meghajtó mellett!
 6. Nem tudok netezni internet explorer-rel (wifi), ha bekapcsolom a bluetoothot! (link)
  Ha a bluetooth aktív, néha az IE protected modeba vált, ami az UAC egy része. Ha letiltjuk, menni fog! Megoldás itt!
 7. Nem mutatja a gép a CD, DVD lemezek tartalmát / Nem tudok lemezeket írni / Nem megfelelően működik a DVD íróm! (link)
  Állítsd le a gépet, húzd le a tápkábelt az optikai meghajtóról. Indítsd el a gépet. Amikor felállt az operációs rendszer, állítsd le. Dugd vissza a kábelt és indítsd el megint. Ha ez nem oldja meg a problémád, próbálkozz ezzel a leírással!
 8. Mi a különbség 32 és 64bit között? (link)
  A 64bites rendszer akár 4GB fölött memóriát is képes kezelni, illetve ha a futtatott program támogatja, akkor kétszer annyi információt tud feldolgozni egy szoftver, mint 32bitnél. Egyetlen hátránya, hogy ha a hardvergyártó nem tartja szem előtt a 64bit fontosságát, elfelejthet hozzá drivert készíteni. Nyílván ez a híresebb gyártóknál nem szokott előfordulni.
 9. 64bit, 4GB RAM. A rendszertulajdonságoknál megjelenik a 4GB memória, de pl. az oldalsávon lévő gadget csak 3GBot ír ki. (link)
  Engedélyezni kell BIOSban a memory remapping-et.
 10. Hogyan lehet azt beállítani, hogy adott alkalmazás melyik hálózatot használja? (link)
  A ForceBindIP nevű alkalmazással rá lehet erőszakolni egy alkalmazást, hogy egy adott hálózati interfészt vagy IP címet használjon. (NINCS TESZTELVE!)
 11. Készenléti módba kapcsoláskor nem akar leállni a ventillátor. (link)
  Megtörtént eset, kiderült, hogy egy újonnan vett USB-s Logitech egér volt a bűnüs. Nyílván a rendszer nem állította le az egeret, hisz ez számára az elsődleges "felébresztő" eszköz. Ilyen esetben viszont használjuk inkább a billentyűzetet és tiltsuk le, hogy az egér is ébresztheti a gépet, amivel megoldódik a ventillátoros gondunk. Jobbklikk a számítógépre, tulajdonságok. Eszközkezelő. Keressük meg az egeret, jobbklikk tulajdonságok, energiagazdálkodás fül, ott pedig szedjük ki a pipát a gépébresztés elől.
 12. Lefagy a gép, felvillan a kékhalál, de nem tudom leolvasni róla a hibakódot/üzenetet! (link)
  Le kell tiltani az automatikus újraindítást fagyáskor! Megoldás itt!
 13. Amikor elindul a gép, a hangerő mindig le van húzva a minimumra! (link)
  Okozhatja hibás driver, illetve külső szoftverek, mint amilyen például a Total Recorder.
 14. A feladatkezelőből eltűnt pár fül! (link)
  A feladatkezelőben jobb oldalt fent találsz egy jobbra és egy balra mutató nyilat, azokkal mozogni tudsz a fülek között!