Cikkek

Mindennapi XP

kategória: Intéző — forrás: lacy — dátum: 2008-08-09 — értékelés: 4.67Nyomtató

Pár tipp a Windows XP-hez, amikkel a mindennapi munkánkat könnyíthetjük meg.

Több fájl átnevezése egyszerre
Több fájlt is átnevezhetünk egyszerre, ha kijelöljük őket, majd a jobb egérgombra előugró menüből kiválasztjuk az átnevezést, és átnevezzük az első fájlt. A többi fájl neve is megváltozik sorszámozva.

Fájlnevek elrejtése miniatűr nézetben
Ha képfájljainkat miniatűr nézetben szeretnénk látni a mappájukban a fájlnevek nélkül, válasszuk ki a nézet menü miniatűrök parancsát, miközben nyomva tartjuk a Shift billentyűt.
Hatására a fájlnevek eltűnnek, csak a képek betekintő nézete látszik.

Kép használata egy mappa azonosításához
Ha szeretnénk, hogy egy mappánknak egyedi kinézete legyen, nevezzünk át egy benne lévő képet Folder.jpg-re. Ezek után a mappánk ikonjában a kép lesz látható lekicsinyítve, miniatűr nézetben.

Csoportos ikonrendezés
Ha egy mappában a nézet menü rendezés szempontja almenüjéből a csoportokban menüpontját kiválasztjuk sokkal átláthatóbban tudjuk kezelni a fájljainkat név, méret, és egyéb szempontok szerint.

Fájl mentése alapértelmezett kiterjesztés nélkül
Ha bármelyik program mentési ablakába a mentendő fájl leendő nevét idézőjelek közé tesszük, a program nem fogja a fájlnév végére tenni az alapértelmezett kiterjesztést. Például ha Wordben az elmentendő fájlunk nevéül a levél.st-t választjuk, és a mentés ablakában levél.st-ként írjuk be, nem nevezi át elmentéskor a Word levél.st.doc-ra. Viszont ha így mentjük el a fájlt, figyeljünk rá hogy társítsuk valamihez, mivel a Windows nem fogja tudni hogy a fájlunk tulajdonképpen egy .doc fájl.

Új hely elhelyezése a Küldés menüben
Ha egy fájlra jobb egérgombbal rákattintunk, a megjelenő menü Küldés almenüjével a fájl gyorsan felmásolhatjuk például hajlékonylemezre. Ha el szeretnénk helyezni a saját parancsikonjainkat is ebbe a menübe (például egy másik partíció parancsikonját) tegyünk egy parancsikont a C:\Documents and settings\Felhasználónév\SendTo mappába. Ez a mappa rejtett, így először be kell kapcsolnunk a rejtett fájlok mutatását a mappák nézet menüjében.

Két hasznos billentyűparancs
A ctrl-shift-escape billentyűkombinációval is előcsalhatjuk a Windows feladatkezelőt, és
a Windows-Break billenytűk egyidejű lenyomásával pedig a rendszertulajdonságok ablakát.

 

Egyszerre több éppen futó programot is kiválaszthatunk, ha a CTRL nyomva tartása mellett rájuk kattintunk a tálcán. Így például mindet bezárhatjuk egyszerre.

Ha a böngészőnkben a CTRL-Enter billentyűkombinációt ütjük le, az automatikusan elé teszi a http://www, és mögé a .com szöveget, így ha com-ra végződő címet akarunk megnézni nem kell beírogatnunk a teljes URL-t. Törölhetjük a webes űrlapok automatikus kitöltésénél beállított szavakat, ha a felbukkanó ablakban rájuk kattintunk, majd lenyomjuk a delete gombot. Így megakadályozhatjuk, hogy túl sok csak egyszer használt és feleslegessé vált kifejezés legyen a listában. Egyszerűen törölhetjük az összes bejegyzést, ha például Internet Explorer alatt az Eszközök menü Internet beállítások ablakában a tartalom fülre kattintunk, majd az automatikus kiegészítés gombra.

Gyorsan zárolhatjuk a gépet a Windows gomb és az L gomb egyidejű lenyomásával.
Hasznos lehet akkor, ha rövidebb időre magárahagyjuk a PC-nket munka közben. Ha egy fájlmódosítást visszaigazoló ablakban a Shift billentyű lenyomása közben kattintunk az Igen vagy a Nem gombra, akkor minden az aktuális fájlműveletnél megváltoztatott fájl módosítását elveti vagy engedélyezi. (Például több fájl egyszerre történő áthelyezésekor)