Cikkek

Programok futtatása más felhasználóként

kategória: Fiók — forrás: lacy — dátum: 2008-10-04 — értékelés: 0Nyomtató

Elõfordulhat, hogy egy programot nem tudunk futtatni, mert nem elegendõ hozzá a bejelentkezett felhasználó jogosultsági szintje. Pl. Kiemelt felhasználóként használjuk a gépet, de Rendszergazda jogosultságra lenne szükség. Ezt háromféle módon tehetjük meg:

Amennyiben a gyors felhasználóváltás (Fast User Switching) engedélyezve van, léptessük be a megfelelõ jogosultsági szinttel rendelkezõ felhasználót, és futtassuk a programot. Fontos megjegyzés, hogy tartományi XP-ken ez a funkció nem mûködik!

Ha nincs erre lehetõségünk, vagy hirtelen és gyorsan van szükségünk a megoldásra, használjuk a Futtatás mint (Run As) opciót (jobb klikk a parancsikonon). Bizonyos speciális esetekben a Shift gomb lenyomása mellett klikkeljünk, csak ekkor fog megjelenni a Run As opció (pl. MS Office alkalmazások).

A harmadik variáció a runas parancssori utasítás használata, pl. a runas /user:felhasználónév cmd kiadása, majd a felhasználónév jelszavának beírása után a felhasználónév jogosultságaival futó konzol fog elindulni. Biztonsági okokból a jelszót nem lehet elmenteni.

Bármilyen parancsikonnak beállíthatjuk, hogy dupla-klikk után kérdezzen rá a hitelesítõ adatokra, így megspórolva a runas állandó használatát. Ehhez jobb klikk a parancsikonon, Tulajdonságok / Speciális, majd pipáljuk ki a Futtatás más hitelesítõ adatokkal (Run With Different Credentials) checkboxot.

Az említett lehetõségek szinte minden third-party szoftverrel, jó néhány Windowsos segédprogrammal és a Vezérlõpult elemeivel (ne feledkezzünk meg a Shift billentyûrõl!) használhatók.