Cikkek

Windows oldalsáv használata

kategória: Interfész — forrás: lacy — dátum: 2007-05-07 — értékelés: 4.47Nyomtató

Ezen szolgáltatás is a Windows Vista újdonsága. A képernyő egyik oldalára - alapértelmezettként jobbra - egy oldalsáv kerül, amelybe minialkalmazásokat építhetünk be, úgynevezett gadget-eket. Tudásuktól függően segíthetik munkánkat, informálhatnak minket időjárásről, időről, hírekről, gépünk kihasználtságáról, miegyébről...A Vistában az oldalsávon alapból két gadget van aktíválva, az óra és a hírek.

&


Gadget, az oldalsávon kívül


Kis programjaink nem csupán az oldalsávon, de a képernyő bármely részén is megjelenhetnek! Ehhez álljunk a minialkalmazásra, majd figyeljük meg, hogy megjelenik 3 gomb: A felső X-el eltávolíthatjuk a gadgetet, a villáskulccsal előhozhatjuk a beállításait, az alatta lévő pontos résszel pedig kihúzhatjuk az oldalsávból kicsiny programunkat és elhelyezhetjük a képernyő bármely részén. A villáskulcs nem minden gadgetnél jelenik meg.


Új minialkalmazás hozzáadása

Az oldalsáv tetején találunk egy + jelet, mellyel új gadgeteket tudunk hozzáadni az oldalsávhoz. A Vista is rendelkezik jópárral, de ha megnézzük az alábbi képet láthatjuk jobb oldalt lent a linket a Microsoft oldalára, ahol egy hatalmas minialkalmazás gyűjteményt találunk. Érdemes itt bóklászni, mert kisebb eséllyel tölthetünk le kártevőt is tartalmazó alkalmazást.


Az App Launcher & Digital Clock & Multi Meter kivételével ezek alapértelmezett gadgetek

Véleményem szerint a óra megjelenítőknek nem sok értelme, mikor jobb oldalt lent a tálcán ott virít az idő, dupla magasságú tálca esetében pedig még a dátum is. Én személyesen a Hírcsatornát, a Jegyzeteket, App Launchert és Multi Metert használok. Az utóbbi kettő letölthető a Microsoft oldaláról. Az App Launcherrel ikonokat lehet elhelyezni az oldalsávon a gyorsabb elérés érdekében, a Multi Meter pedig figyeli rendszer processzor és memória használatát. A beépített alap gadgetek közül kiemelném a Jegyzeteket. Rengetegszer fordul elő -sztem legalábbis-, hogy pár szót, linket, szöveget szeretnénk elpakolni egy kicsiny időre valahova, de a vágólap nem jó, mert közben más dolog fog rá kerülni. Ilyenkor én legalábbis nyitok egy notepad-ot és beleillesztem a szövegem. Ez viszont már a múlté, a Jegyzetek alkalmazás ugyanis akár több oldalon keresztül is képes megjegyezni kis jegyzeteinket, lapozható formában. A kiválasztott alkalmazást egyszerűen csak huzzunk rá az oldalsávra, az internetről letöltötteket pedig telepítsünk (Mutatja az maga magát!  ).


Felül a Multi Meter, alúl az App Launcher

A Hírcsatorna gadget beállítása

Ezen szolgáltatás az Internet Explorer által megrendelt RSS feedeket jeleníti meg, amelyeket leghamarabb 15 percenként frissít. Akár több oldal RSSét is képes megjeleníteni, de ehhez az oldalnak is támogatnia kell ezt a "technikát". Most leírom, hogy lehet az Origo.hu > Itthoni híreit beágyazni hírcsatornaként.
  1. Indítsunk el egy Internet Explorer-t.
  2. Menjünk fel az origo.hu-ra. Húzzuk le a legaljára az csúszkát, középen találunk fekete színben linkeket.
  3. Az első link az RSS lesz, katt rá. Rovat részen belül keressük meg az Itthont és katt a mellette lévő linkre.
  4. Most már egy RSS feedet olvasunk, de ahhoz, hogy magától jöjjenek le róla a hírek elő kell rá fizetni!
  5. Katt az Előfizetés a hírcsatornára linkre a sárga részen belül. Nyugi, az előfizetés nem pénzbe kerül!
  6. Az itt megadott név fog szerepelni a hírek címe alatt, hogy tudjuk melyik RSSről származik az adott hír.
  7. Katt az előfizetés gombra.
  8. Ha bemegyünk a Kedvencekbe és átlépünk a Hírcsatornák részre leellenőrizhetjük a sikeres felvételt!
  9. Távolítsuk el a Hírcsatorna gadget-et, majd ismét adjuk hozzá az oldalsávhoz!

Ha most rákattintunk egy hírre az kinyílik és elolvashatjuk röviden a tartalmát. Ha a kinyílt ablakban rákattintunk a hír címére, megnyílik a cikk az eredeti állapotában az alapértelmezett webböngészőnkkel. Ezzel a módszerrel több RSSre is előfizethetünk így felváltva lesznek több forrásból a friss hírek. A beállításaiban testreszabhatjuk, mennyi hírt lehessen egyszerre olvasni.


A hír tartalma röviden

Windows Oldalsáv megjelenítése

A Windows oldalsáv  ikonjára kattintva - lent a tálcán jobbra - megjelenik az oldalsáv, sőt, ha jobb egérgombbal kattintunk rá a Megnyitás és Minialkalmazások előtérbe hozása gombbal is előcsalhatjuk őket. Ez így kicsit hosszadalmas, inkább használjuk a [Windows] + Space (helyköz) bill.kombinációt! Ha jobb egérgombbal kattintunk az oldalsáv ikonján és bemászunk a Tulajdonságokba, lehetőségünk van beállítani, hogy ne induljon el minden Windows indításkor az oldalsáv, ne a jobb, hanem bal oldalon jelenjen meg, ne az elsődleges hanem másodlagos képernyőn és ne takarják el a többi ablakok, azaz az oldalsáv és gadgetek mindig láthatóak legyenek!