Cikkek

Új fájltípus hozzáadása az indexeléshez

kategória: Rendszer — forrás: lacy — dátum: 2008-05-15 — értékelés: 5.00Nyomtató

Windows Vistában a legtöbb fájltípus alapból indexelésre kerül, ami segítségével gyorsabban kereshetünk adataink között. A le nem indexelt fájlokat természetesen ugyanúgy megtalálja a kereső, csak ekkor többet kell utánuk kutatnia a merevlemezen (tovább tart).

Tegyük fel, hogy egy másik szövegszerkesztőt telepítettünk fel, ami egy eddig ismeretlen kiterjesztést használ. A gyorsabb keresés érdekében a fájltípust adjuk az indexelő szolgáltatás listájához!

  1. Start / Vezérlőpult / Indexelési beállítások
  2. Speciális gombra katt, majd Fájltípusok fül.
  3. Legalúl adjuk meg a kiterjesztést, majd katt az Új kiterjesztés felvétele gombra.

Így alapból csak a fájl tulajdonságai kerülnek indexelésre. A tartalom indexelést csak akkor kapcsoljuk be, ha a fájlon belüli adatok olvasható formátumban vannak tárolva (ilyen például a txt) A rendszer ekkor egy sima (plain text) szűrővel nézi át az indexelni kívánt a fájlt. Ha egy word dokumentumot jegyzettömbbel nyitunk meg, sok sok krixkraxot fogunk látni, amit a plain text szűrő nem fog tudni olvasni, így a Microsoft erre a célra létrehozott egy saját Microsoft Office-szűrőt, ami segíti az indexelő munkáját.

Ha például feltesszük az OpenOffice irodai szoftvercsomagot, a fájltípusokat hiába adjuk hozzá az indexelőhöz, szűrő nélkül a tartalom nem lesz átnézve.