Cikkek

Parancsikonok különböző leállítási módokhoz

kategória: Interfész — forrás: lacy — dátum: 2007-06-13 — értékelés: 4.44Nyomtató

Az újraindításhoz, hibernáláshoz, kijelentkezéshez háromszor kell igénybevenni az egerünk bal egérgombját, és nyílván vannak olyanok akik ezeket a műveletek máshonnan is szeretnék elérni. A leállításért már XP esetében is a shutdown.exe a felelős, amely a Windows \ system32  mappán belül található.

A különböző kapcsolókkal változtathatók a műveletek:

  • Leállítás (  /s  )
  • Újraindítás (  /r  )
  • Hibernálás (  /h  )
  • Kijelentkezés (  /l  )
  • Megszakítás (  /a  )

Természetes a kapcsolók az angol megfelelők első betűje, úgymint Shutdown, Restart, Hibernate, Log off, Abort. Mire is jó a /a kapcsoló. Lehetőségünk van a leállítási műveleteket időzíteni, mégpedig úgy, hogy /t xx kapcsolóval, az xx helyén megadott másodpercnyi késéssel indítani őket. Pl.: shutdown.exe /r /t 120
Jelentése: Újraindítás 2 perc múlva. Erről egy ablak is értesít majd minket.:

 

Időzítés esetén lép képbe a /a kapcsoló, mellyel a műveletek megszakíthatók, tehát eltűnik az ablak és nem kerül sor újraindításra.

 

/c "itt a szöveg" kapcsolóval lehetőségünk van megjegyzést írni, amelyben kifejthetjük miért is lesz pl. leállítás. Ennek akkor van értelme, ha távoli gépet állítunk le melyen éppen dolgoznak, de erre most nem térek ki. Felugró ablak megjegyzéssel.:

 


Parancsikonok létrehozása


Jobb oldali egérgombbal ( Új -> Parancsikon ) hozzunk létre egy parancsikont, célként adjuk meg leállítás esetében ezt:

  • %systemroot%\system32\shutdown.exe /s

A %systemroot% egy környezeti változó, mindig a Windows mappára mutat, így más gépekre is átmásolhatjuk a parancsikont, mindig működőképes lesz. Ezen példa segítségével a többi parancsikon is elkészíthető, ám aki kicsit lustának érzi magát az egy zip fájlban letöltheti az előre elkészített linkeket, melyeknél már a megfelelő ikoncsere is végre van hajtva.