Cikkek

Ki kutakodik a fájljaink között hálózaton keresztül?

kategória: Hálózat — forrás: lacy — dátum: 2008-11-19 — értékelés: 5.00Nyomtató

Kevesen tudják, de ahhoz, hogy elérjük egy számítógép merevlemezének tartalmát hálózaton keresztül, nem feltétlen szükséges, hogy az adott gépen a meghajtókat megosszák.

A rendszer ugyanis fenntart ún. adminisztratív megosztásokat rendszergazdák számára, hogy hibaelhárítás esetén ne kelljen még a megosztásokkal is nyűglödniük. Ennek következtében gépünk tartalmát bárki eléri akinek van az adott géphez egy rendszergazda fiókja és tudja a jelszavát is. Keressük meg tehát a gépünkre bejelentkezett számítógépeket/felhasználókat és nézzük meg, hogy abban a pillanatban milyen fájlokat futtatnak, olvasnak.

  1. Start menü, jobbklikk a Számítógépre, Kezelés.
  2. Nyissuk le bal oldalt a Megosztott mappákat.
  3. Megosztások kategóriában láthatjuk a gépünkhöz tartozó valamennyi megosztást, az adminisztratív megosztásokkal egyetemben.
  4. Munkamenetek alatt találjuk a gépünkre bejelentkezett felhasználókat.    A SAKIRAPC nevű gépről léptek be a mi gépünk SAKRA nevű rendszergazdai fiókjába

  5. Megnyitott fájlok alatt pedig, hogy épp mit nyitottak meg. Két fájl megnyitásakor tapasztalataim szerint mindig az utóbbi fog csak kiírodni.    Éppen az O: meghajtómon lévő pénzügyi filmet nézi az elkövető