Cikkek

Fájltípusok ikonjának módosítása

kategória: Intéző — forrás: lacy — dátum: 2008-10-23 — értékelés: 3.75Nyomtató

Sajnálatos módon Windows Vistában a mappa beállításai opciók közül eltávolították a fájltípusok fület, így az XP alatt megszokott módon nem tudjuk lecserélni az egyes fájltípusokhoz tartozó ikonképet.

A művelet végrehajtásához egy IconPhile nevű segédeszközre lesz szükségünk. Az indításakor fellépő hibaüzenet ellenére a szoftver használható. Kattintsunk a kis nagyítóra, majd válasszuk a View All opciót, hogy kilistázza az összes fájltípust. Jelöljük ki amit módosítani szeretnénk, majd jobbklikk, Change Icons.

A program egyetlen hibája, hogy nem azt az ikonkészletet kínálja fel nekünk alapból, ahonnan az eredeti ikont betöltötte, hanem mindig a shell32.dll -t. Ez persze nem probléma, ha az az ikon amire cserélni szeretnénk, a shell32.dll része. Mellesleg érdemes belekukkantanunk a szintén system32 mappában található imageres.dll -be, mert itt is szép alapértelmezett ikonokat találunk. Természetesen más ico, icl (ikon könyvtár), exe és dll fájl is megnyitható! Ha végeztünk a beállításokkal, kattintsunk az Apply gombra.