Cikkek

Növeljük a fájlrendszer gyorsítótárának méretét

kategória: Teljesítmény — forrás: lacy — dátum: 2008-03-25 — értékelés: 4.83Nyomtató

Ha gépünkben több gigabájt memória van, s sűrűn kerülünk olyan helyzetbe amikor sok-sok fájl olvasás és írás történik, lehetőségünk nyílik a fájlrendszer gyorsítótárának növelésével fokozni ezen műveletek teljesítményét. Nem hittem, hogy vége lesz az előző mondatnak!

Az fsutil parancssori segédprogram memoryusage része foglalkozik a gyorsítótár méretének beállításával, de csak NTFS fájlrendszer esetén használható! Nézzük mit ír róla a Microsoft, majd végezzük el a módosításokat.

Konfigurálja az NTFS lapozható és az NTFS nem lapozható memóriakészlet belső gyorsítótárszintjeit. Az érték legyen 1 vagy 2. Ha az értéket 1-re (alapértelmezés) állítja, az NTFS alapértelmezett mennyiségű lapozható memóriakészletet használ. Ha az értéket 2 értékre állítja, az NTFS növeli a megkerülő listák és a memóriaküszöbök méretét. A megkerülő listák rögzített méretű kernel-memóriapufferek készletei, amelyeket a kernel és az eszközillesztők hoznak létre egyedi memória-gyorsítótárakként a fájlrendszerű műveletekhez (például a fájlolvasáshoz).

A fizikai memória növelése nem mindig növeli az NTFS számára rendelkezésre álló lapozható memóriakészlet mennyiségét. A memoryusage paraméter értékének 2-re állítása növeli a lapozható memóriakészlet korlátját. Ezzel növelhető a rendszer teljesítménye sok fájl ugyanazon fájlkészletben történő megnyitása és bezárása esetén, ha más alkalmazásokhoz vagy a gyorsítótár memóriájához nem használ nagy mennyiségű rendszermemóriát. Ha a számítógép más alkalmazásokhoz vagy a gyorsítótár memóriájához sok rendszermemóriát használ, az NTFS lapozható és nem lapozható memóriakészlet korlátjának növelése csökkenti az egyéb folyamatokhoz rendelkezésre álló memóriakészletet. Ez csökkentheti a rendszer általános teljesítményét.

Beállítás parancssorból

 1. Start menü keresőjével indítsuk el: cmd
 2. Futtassuk: fsutil behavior set memoryusage 2
  Ellenőrzéshez: fsutil behavior query memoryusage
  Visszaállításhoz: fsutil behavior set memoryusage 0

Beállítás rendszerleíró adatbázis szerkesztővel

 1. Start menü keresőjével indítsuk el: regedit
 2. Navigáljunk ide:
  HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ FileSystem
 3. Jobb oldalon dupla katt erre: NtfsMemoryUsage
 4. Értékként adjunk meg 2-t. Az alapértelmezés: 0.