Cikkek

Távoli média szórás - otthoni médiafájlok elérése

kategória: Multimédia — forrás: Orbán György — dátum: 2010-04-16 — értékelés: 5.00Nyomtató

A Windows 7 rendszerünkben létezik néhány új funkció, amelyek segítségével felszabadíthatjuk a multimédiás tartalmainkat a számítógépünkről és továbbíthatjuk az otthonunkban található más eszközökre.

A távoli média sugárzás segítségével átírányíthatjuk a multimédiás tartalmakat a Windows 7 rendszerünkről a saját internetre kötött számítógépünkre, még akkor is ha nem az otthoni hálózatunkban vagyunk.

A következő lépések megmutatják, hogy hogyan...

 1. Először bizonyosodjunk meg arról, hogy a médiaadatfolyam-továbbítás be van kapcsolv. Ha nincs vagy nem tudunk róla, akkor a Play To - Média sugárzás hálózatban lévő eszközökre cikkben megtalálhatjuk, hogy hogyan állítsuk be.
 2. A Windows Media Player-ben kattintsunk az Adatfolyam gombra, majd válasszuk ki az Internetes hozzáférés engedélyezése az otthoni médiafájlokhoz... menüpontot.
 3. Biztonsági okok miatt szükségünk van egy online azonosítóra, ami azért kell, hogy majd elérhessük az internetről az otthoni médiatartalmakat a számítógépünkön. A megjelenő ablakban válasszuk ki az online azonosító csatolása menüpontot.
 4.  A következő megjelenő ablakban válasszuk ki az Online azonosítószolgáltató hozzáadása menüpontot.
 5. Online azonosító beállítása

 6. Egy weboldalra irányít bennünket, ahonnan a Windows Live ID Sign-In Assistant programot kell letöltenünk. Elérhető 32 és 64 bites verzióban is. Töltsük le a számítógépünkre és kattintsunk az msi fájlra a telepítéshez.
 7. Telepítsük fel a programot. Először fogadjuk el a licensz szerződést, majd kattintsunk a befejezés - Finish - gombra. (Az igenre - Yes - kell kattintanunk a megjelenő User Account Control ablakban.)
 8. Ha végzett a telepítéssel, térjünk vissza az Online azonosítók összekapcsolása ablakba és kattintsunk a Windows Live ID szolgáltatóra, ami megjelenik a listában.
 9. Online azonosító összekapcsolása

 10. Kattintsunk az Online azonosító csatolása elemre, majd ezután írjuk be az online azonosításhoz tartozó felhasználó nevünket és jelszavunkat. Ha ez megtörténik, kattintsunk a Bejelentkezés gombra.
 11. Ha sikeres volt a bejelentkezés, térjünk vissza az ablakhoz és kattintsunk az OK gomra.
 12. Ezután visszatérhetünk az Adatfolyam menühöz a Windows Media Playerben és folytathatjuk a média internetes hozzáférésének beállítását. Kattintsunk az Adatfolyam menüre, majd válasszuk ki az Internetes hozzáférés engedélyezése az otthoni médiafájlokhoz menüpontot.
 13. A megjelenő ablakban válasszuk ki az Internetes hozzáférés engedélyezése az otthoni médiafájlokhoz hivatkozást.
 14. Kattintsunk az Igen gombra, ha megjelenik a felhasználói fiókok felügyelete (UAC) ablak.
 15. Majd végül kattintsunk az OK gombra


Hogyan érhetjük el a médiatárunkat az internetről?

Ahhoz, hogy a laptopunkról, miközben utazunk, elérjük az otthoni gépünkön levő médiatárat, a  következőket kell tennünk...

 1. Először is hozzá kell rendelnünk a Windows Live azonosítónkat a laptopunkhoz, ugyanúgy ahogy az otthoni gépünkön megtettük (ami a fenti leírásban látható).
 2. Miután megtettük, indítsuk el a Windows Media Player-t a laptopunkon és keressük meg az otthoni gépünkhöz tartozó lejátszólistát, ami az Egyéb műsortárak menüpontban található a navigációs panelen.
 3. Miután rákattintottunk az Egyéb müsortár menüpontra hozzáférhetünk az otthoni gépünkön tárolt média adatokhoz. A háttérben a Windows Media Player SSL kapcsolat segítségével
  csatlakozik az otthoni gépünkhöz. A kapcsolat digitális tanusítvány felhasználásával azonosítja, hogy mely műsortárakhoz férhetünk hozzá és melyekhez nem. Egyszerre láthatjuk a távoli műsortárainkat a helyi Műsortárunk mellett.