Cikkek

Internet Explorer 8 a Windows 7-ben

kategória: Internet — forrás: Microsoft TechNet — dátum: 2009-08-15 — értékelés: 5.00Nyomtató

Ahogy az utóbbi években tapasztaltuk, a Microsoft minden új operációs rendszerhez kiadott egy újabb verziót az Internet Explorerből.  Az elmúlt pár évben visszamenőleg, az XP-vel együtt jelent meg az IE6, a Vistával az IE7 jött ki, most itt az új rendszer: a Windows 7 és az új böngésző, az Internet Explorer 8. Első ránézésre nem sokat változott a böngésző az elődjéhez képest, de ha jobban megnézzük, rögtön találunk jó pár újítást. Az IE8 jóval gyorsabb a korábbi verziónál, több kényelmi és praktikus funkció is megtalálható a böngészőben, és a konkurenciával is felvette a versenyt.

Az egyik legpraktikusabb újítás a Minden gyorssegéd (Accelerator) funkció. Ha a weboldalon kijelölünk egy szót vagy kifejezést, a gyorssegéd funkciónak köszönhetően azonnal több információt kaphatunk a kijelölt szövegről. A kijelölt rész mellett megjelenő kicsi, kék ikonra () kattintva meg tudjuk adni, hogy hol keressen az adott kifejezésre (blogok, Live Search, Google Térkép stb.). A Page > All Accelerator > Find More Accelerators menüpont alatt megtaláljuk az elérhető szolgáltatásokat. (A megjelenő oldalon az Add to Internet Explorer menüpontra kattintva tudjuk hozzáadni a böngészőhöz a kiválasztott szolgáltatást.)

A képen a "Magyarország" szót jelöltük ki és a Minden gyorssegéd funkciónak köszönhetően Google Maps-en rögtön megnézhetjük a koordinátákat. (Természetesen a Goggle Maps-ben csak az országokat, településeket tudjuk megnézni.) A Translate with Windows Live menü alatt pedig lefordíthatjuk a kijelölt szöveget.

Az IE8-ban a böngészőfülek megváltoztak, így könnyebben átláthatók a megnyitott oldalak, ha egyszerre több fület nyitunk meg egy ablakban. A böngésző egyik leglátványosabb újítása a színes böngészőfülek. Minden megnyitott fül kap egy színt és az egy oldalról (azonos forrásról) megnyitott fülek színe azonos. Ennek köszönhetően ha egyszerre több fület is megnyitunk, könnyebben azonosíthatók a megnyitott oldalak.

Ha egy megnyitott oldalról új fület nyitunk meg, a böngésző azt az eredeti mellett nyitja meg. Ezáltal az egy forrásból származó oldalak nem csak azonos színt kapnak, hanem egymás mellé is kerülnek. Ha jobbgombbal rákattintunk bármely megnyitott fülre, akkor nem csak az adott fület lehet bezárni, hanem az egy csoportba tartozókat is.

Érdekes újítás a Webszeletek (Web Slices) az IE8-ban. A webszelet segítségével bizonyos oldalak tartalmi változásait tudjuk nyomon követni anélkül, hogy megnyitnánk az adott oldalt. Ha az oldal támogatja a szolgáltatást, elég, ha a fejléchez hozzáadjuk az oldalt (Alt+J, ha parancssorosan szeretnénk hozzáadni), és máris nyomon követhetjük az oldal változásait a megjelenő kis ablakban. Ezt hol használhatjuk? Egyelőre még nem mindegyik weblapnál, csak azoknál, ahol már úgy írták meg az oldalt, hogy támogassa ezt a funkciót. Ha ezt a zöld jelet () látjuk a jobb felső sarokban, akkor az adott oldal támogatja a funkciót. Például a www.msn.com vagy a www.ebay.com is támogatja a szolgáltatást. Ha a www.ebay.com oldalra bejelentkezünk, az oldal felajánlja a webszeletet, amit ha elfogadunk, akkor az IE8 folyamatosan frissíti az online aukcióink változásait.

A képen a webszelet funkciót láthatjuk. A www.google.hu oldalon vagyunk, de a webszelet segítségével láthatjuk a www.msn.com híreit.

Az új böngészőben kettő funkció is megtalálható, amelyek segítségével "láthatatlanok maradhatunk" internetezés közben. (Mindkét funkciót a Safety menüpont alatt találjuk meg.)

Az egyik az InPrivate-böngészés (In-Private-Browsing). Sokan ezt csak "pornó módnak" nevezik.  Amennyiben ezt a funkciót bekapcsoljuk, a böngésző nem jegyzi meg sem a jelszavakat, sem a felhasználóneveket, sem a cookie-kat, és az is titokban marad, milyen weboldalakat látogattunk meg. Ha bekapcsoljuk a szolgáltatást, akkor a böngésző címsorában az alábbi ikon jeleik meg.

A másik az InPrivate-szűrés (InPrivate-Blocking). Amennyiben ezt a szolgáltatást bekapcsoljuk, akkor a weboldalak, amiket meglátogatunk, nem tudnak meg rólunk semmilyen információt sem. (Nem tudják meg, hogy milyen böngészőt használunk, a képernyő felbontásunkat sem, de azt sem, hogyan kerültünk az adott oldalra.)

Az új Internet Explorerben már sokkal könnyebben tudjuk törölni a személyes adatokat. Most szinte egy kattintással elérhetjük a funkciót a Safety menüpont alatt.

A keresés az új Explorerben sokkal egyszerűbb, mint az eddigiekben. A weboldalon belüli keresés is bővült: élénksárga színnel emeli ki a keresett szavakat, továbbá jelzi a találatok számát is. (A Ctrl+F kombinációval lehet leggyorsabban elérni a weboldalon belüli keresést.)

Okosabb lett a címsor is az IE8-ban. Már egy-két karakter beírása után megpróbálja kitalálni a keresett oldal címét.

A beépített weboldalkereső is korszerűbb lett az új Explorerben. Könnyebben használható és a népszerű keresőket is egyszerűbben állítjuk be alapértelmezettként, mint pl. a Google-t vagy a Yahoo-t. (A kereső a jobb felső sarokban található.)

A Cross-site scripting (XSS) fontos újítás a böngészőben a még biztonságosabb internetezés érdekében. (A rosszindulatú támadások ellen véd). A weboldalak biztonsági hibáit használja ki sok kémprogram, amelyek adatokat, információkat lophatnak el a gépünkről. Az IE8-ba beépített biztonsági funkció letiltja a gyanús szkripteket.

Az Internet Explorer 7-ből jól ismert SmartScreen Filter (a Safety menüpont alatt találjuk meg) továbbfejlesztett változata található meg az új böngészőben. A továbbfejlesztett SmartScreen-szűrő nem csak az adathalászok ellen próbál védelmet nyújtani, hanem megpróbálja kiszűrni a kártékony programokat tartalmazó weblapokat is. Ha szeretnénk kikapcsolni a szűrőt, természetesen arra is van lehetőség, de ez nem ajánlatos!

Összeomlás elleni védelem is található már az új böngészőben. A megnyitott fülek egymástól függetlenül működnek. Ennek köszönhetően ha az egyik fül kifagy, akkor csak az adott fület kell bezárni és nem a teljes programot. A leállt lapot az IE8 automatikusan újratölti.

Érdemes szót ejteni a webes szabványokról is. A korábbi verziókhoz képest sokkal jobban figyel a szabványokra. Ezáltal néhány megnyitott oldal "érdekesen" fog megjelenni a böngészőben.  (elcsúszott szövegek, képek stb.). Ha ilyennel találkoznánk, nem kell megijedni, mivel az IE8-ban található egy kompatibilis mód is. A funkció segítségével az oldal úgy jelenik meg, mint a korábbi Internet Explorerben.

A fentiek alapján láthatjuk, az Internet Explorer 8 lényegesen javult és fejlődött elődjeihez képest. Több új kényelmi és biztonsági funkció is helyet kapott a böngészőben.

Még egy kis érdekesség a végére: az utóbbi időben az Internet Explorert használók száma folyamatosan csökken, ezért az új böngészőre még egy feladat hárul: megállítani a csökkenést. 2008-ban 8%-kal csökkent az IE-t használók száma. 2009. januári adatok:

  • IE: 67,55%
  • Firefox: 21,53%
  • Safari: 8,29%
  • Opera és a Google Chrome megközelítőleg 1-1%

A Microsoft mindent megtett, hogy az internet-felhasználók igényeit kielégítse, és hogy ez mennyire sikerül, az még a jövő titka.

Szerző: Sárecz Dániel

 A fenti cikk a Microsoft TechNet Windows 7 pályázat egyik pályaműve, gratulálunk a szerzőnek!