Cikkek

Rendezzük be az XP start menüjét

kategória: Interfész — forrás: lacy — dátum: 2008-07-17 — értékelés: 4.80Nyomtató

A Windows XP megjelenésével egy új Start Menü is meg jelent. Aki idáig hozzászokott a klasszikus Start Menühöz, annak nem is olyan könnyű átállni az újra. Viszont az új Start Menü nem csak új funkciókban, de új külalakban is gazdag. Az új menü legfeltűnőbb szolgáltatása a gyakran használt programok megjelenítése. Más szóval nem kell megkeresnünk egy adott szoftver hivatkozását a Programok menüben, mivel az megjelenik a fő menüben. Sajnos olyan programok is megjelenhetnek, amiket nem szeretnénk ott látni. Vagy esetleg éppen azt szeretnénk, hogy mindig ott legyenek.

Rögzített és a leggyakrabban használt programok listája
A Start Menü legfelső két ikonja alapbeállításként az Internet Explorer és az Outlook Express. Ezek a rögzített ikonok, vagyis mindig látszanak. A rögzített részhez könnyen hozzáadhatunk, illetve eltávolíthatunk ikonokat.

Ahhoz, hogy hozzáadjunk egy programot, a Start Menüben keressük meg azt a programot, majd kattintsunk rá az egér jobb gombjával. A menüben kattintsunk a Rögzítés a Start Menün (Pin to Start Menu) menüpontra.

Azonban, ha el szeretnénk távolítani egy programot a rögzített részből, akkor kattintsunk jobb gombbal az eltávolítani kívánt ikonra. A menüben kattintsunk a Rögzítés feloldása a Start Menüből (Unpin from the Start Menu) vagy az Eltávolítás a listáról (Remove from This List) menüpontra.

Ha a program, amit a Start Menüben rögzítettünk, előtte a leggyakrabban használt programok listájában volt, akkor a Rögzítés feloldása a Start Menüből (Unpin from the Start Menu) parancsára a Windows visszahelyezi azt a leggyakrabban használt programok közé. Viszont ha az Eltávolítás a listáról (Remove from This List) menüpontra kattintunk, akkor az ikont mindkét lista esetén eltüntetjük.

A többi ikon

Majdnem biztos, hogy a felhasználó már észrevette azt a sok ikont a Start Menü jobb oldalán. Egyesek belőlük tényleg feleslegesek. Ezeket a Start Menü tulajdonságaiban állíthatjuk be. Kattintsunk jobb gombbal valahol az üres területre, majd kattintsunk a Tulajdonságok (Properties) menüpontra.

A Tálca és a Start Menü tulajdonságai (Taskbar and Start Menu Properties) ablak Start Menü fülében kattintsuk a Testreszabás (Customize) gombra. Említés képen az Általános (General) fülben tudjuk beállítani, hogy kis vagy nagy ikonokat használjuk a Start Menü rögzített és a leggyakrabban használt programok listájában. Továbbá beállíthatjuk a Start Menüben megjelenő leggyakrabban használt programok parancsikonjainak a számát. És ugyan ott törölhetjük a jelenlegi lista tartalmát a Lista törlése (Clear List) gomb segítségével. Végül beállíthatjuk az alapértelmezett Internet böngészőnket és levelező programunkat.

A nagy és kis ikonos beállítás

Az általános és a speciális fülek

A Speciális (Advanced) fülben a Dokumentumok és hasonló jellegű parancsikonok megjelenítését állíthatjuk be. Továbbá a legutóbb megnyitott dokumentumok listázásának engedélyezését és letiltását, az újonnan megnyitott programok kiemelését és az almenük megnyitását az egérmutató felettük tartására.
A Start Menü elemei (Start Menu Items) részben állíthatjuk be, hogy a listából milyen ikonok jelenhetnek meg, illetve hogyan jelenjenek meg.
A listában négyféle beállítás van:

1. A jelölőnégyzet - itt csak azt tudjuk beállítani, hogy az adott elem megjelenjen-e vagy nem.

2.
a) Megjelenítés hivatkozásként (Display as a link)
- ha az adott ikonra kattintunk, akkor egy külön Intéző (Explorer) ablakban fog megjelenni a tartalom.

b) Megjelenítés menüként (Display as a menu) - ha az adott ikonra kattintunk, akkor az egy menüben fogja megjeleníteni a tartalmat. Például, mint a Programok (Programs) menü.

c) Ne jelenjen meg (Don't display this item) - evvel elrejtjük a bizonyos parancsikonokat.

Például, ha a Vezérlőpult (Control Panel) menüként van engedélyezve, ha rákattintunk, nem egy Intéző (Explorer) ablakban fogjuk látni a parancsikonokat, hanem egy menüben. De ha duplán rákattintunk, akkor az Intézőben fog megjelenni.

Természetesen akad egy-két elem, ami nem egy parancsikon megjelenítésének a beállítását szolgálja, hanem azok megjelenítési módját. Ilyen az Áthúzási művelet engedélyezése (Enable Dragging and Dropping) és a Programok görgetése (Scroll Programs).
Az Áthúzási művelet engedélyezésével (Enable Dragging and Dropping) egyszerűen az Asztalról (Desktop) vagy más helyről a Start Menübe húzhatunk egy parancsikont, és fordítva. De ez még a Start Menüben lévő ikonok mozgatását is letiltja és egyes helyeken a jobb egérgombos menüt.
A Programok görgetése (Scroll Programs) segítségével a Programok vagy más menü listája görgethető lesz. Más szóval a menü nem többszörös szélességű lesz (alapbeállítás), ha több program lesz a menüben, mint ami a képernyőfelbontás magasságába belefér, hanem a menü legfelső és legalsó részén lesz egy nyíl. Ha ezeket a nyilakat megnyomunk, akkor a programok listája az adott irányba el fog gördülni.
Az újonnan telepített programok kiemelése (Highlight newly installed programs) opció önmagáért beszél. Lent található két kép, ami az értesítést mutatja. Viszont ez a szolgáltatás nem mindig kapcsolja ki magát és valamikor legalább ötször meg kell nyitnunk az újonnan telepített programot, hogy a kiemelés megszűnjön. Szerencsére legtöbb esetben az első alkalomkor, kikapcsolja a kiemelést. A kiemelés mellett, a program egy kis buborékfigyelmeztetésben is értesít minket.

Ha az olvasó olyan felhasználó, aki sokat telepít, akkor talán érdemes lenne kikapcsolnia ezt a szolgáltatást. A legutóbb megnyitott dokumentumok listázása (List my most recently opened documents) hasznos lehet, amikor sok fájllal dolgozunk és visszatérünk hozzájuk. De ez a szolgáltatás olyan fájlokat is felsorol, amiket talán nem szeretnénk a többi között látni. Ahhoz, hogy a listában ne szerepeljen egy fájl se, kattintsunk a Lista törlése (Clear List) gombra.

Az almenük megnyitása az egérmutató felettük tartására (Open submenus when I pause on them with my mouse) opció azt hiszem érthető. Ha letiltjuk ezt, akkor a Start Menüben lévő menük csak kattintásra jelennek meg.
Ha végeztünk a beállításokkal, kattintsunk az OK gombra.

Visszatérve A Tálca és a Start Menü tulajdonságai (Taskbar and Start Menu Properties) ablakhoz lehetőségünk van a klasszikus Start Menü alkalmazásának beállítására. Ehhez, csak ki kell jelölni a Klasszikus Start menü jelölő pontot. De a klasszikus Start menünél sajnos nem használhatjuk ki az új Start menü legtöbb funkcióját.