Cikkek

NTFS vs. FAT

kategória: HDD — forrás: lacy — dátum: 2008-07-26 — értékelés: 5.00Nyomtató

NTFS vagy nem NTFS - ez itt a kérdés. De az élet mélyebb kérdéseihez képest, ezt nem olyan nehéz megválaszolni. A Windows XP felhasználók számára nyilvánvaló az NTFS a legjobb választás. Az NTFS sokkal hatékonyabb és sokkal több biztonsági előnyt nyújt, amit a másik fájlrendszerben nem kapunk. Szóval menjünk át néhány különbségen a fájlrendszerek közt, hogy tisztában legyünk a választásunkkal. Három fájlrendszer van az XP-ben. A FAT16 (File Allocation Table), FAT32 és az NTFS (NT File System).

FAT16
A FAT16 fájlrendszert 1981-ben az MS-DOS megjelenésekor mutatták be. Ebből is látszik, hogy milyen idős. Eredetileg a floppyn lévő fájlok kezelésére fejlesztették ki, de néhány év multán a merevlemezek és a hosszabb fájlnevek kezelését is kifejlesztették. A fájlneveknél a 8.3-as korlátozást bővítették. A FAT16 legnagyobb előnye, hogy több operációs rendszerrel is kompatiblis, köztük a Windows, OS/2, Linux és náhány UNIX változattal. A FAT legnagyobb problémája, az, hogy meg van adva a maximum cluster-ek száma egy partíción. Így az egynél nagyobb merevlemezek clusterének is nagyobbnak kell lennie. Vagyis, mondjuk egy 2Gb partíción egy cluster mérete 32Kb, más szóval a legkisebb fájl a partíción is 32Kb-ot fog elfoglalni a szabad helyből.
A FAT16 ugyanúgy nem támogatja a tömörítést, titkosítást, és egyéb fejlett biztonsági beállítást.

FAT32
A FAT32 igazából csak egy bővített FAT16, amit először a Windows 95 Service Pack 2-ben mutattak be és, ami több cluster-t biztosít partíciónként. Így ez a tulajdonság jóval megnöveli a teljes fájlrendszer teljesítményét a FAT16-hoz képest. Sajnos az új fejlesztések ellenére, a FAT32 megőrizte a FAT16 korlátozásait, sőt még egy újjal is bővült. Sok olyan operációs rendszer, ami felismerte a FAT16 fájlrendszert, nem ismeri fel FAT32-est. Főleg a Windows NT (4.0 és korábbi), de ugyanúgy Linux és egyéb UNIX operációs rendszerek. Természetesen ez nem nagy probléma, ha Windows XP operációs rendszer alatt a FAT32-es meghajtó meg van osztva a hálózaton valamilyen más operációs rendszerekkel. Tulajdonképpen nem is kell tudniuk a fájlrendszer típusát és nem is érdekli őket, hogy milyen fájlrendszerű merevlemezt osztottunk meg velük.

Az NTFS előnyei
Az NTFS fájlrendszert az első Windows NT operációs rendszerben mutatták be, és teljesen más a FAT fájlrendszerhez képest. A fájlrendszer titkosítást, tömörítést, kvótákat és egyéb biztonsági újdonságot biztosít nekünk. Telepítéskor ez az alapértelmezett fájlrendszer a Windows XP-ben, de ha egy másik Windows rendszerről upgradeelünk, akkor felajánlja nekünk, hogy a régi FAT rendszert NTFS-re konvertáljuk. Természetesen, ha már feltelepítettük a rendszert, akkor is tudunk konvertálni. NTFS-re. NTFS-re konvertálni bármikor tudunk, de vissza FAT-re csak ha újraformattáljuk a partíciót vagy merevlemezt.
Az NTFS egyik fájlrendszerrel sem kompatibilis és egy DOS rendszer betöltése után sem látszik az NTFS partíció vagy merevlemez. Ezért ajánlatos legalább egy kis FAT partíciót még a telepítés elején létrehozni. Ez a kis partíció szolgál majd a vész-helyreállítási programoknak, segédeszközöknek, meghajtóknak. Természetesen az XP új helyreállítási lehetőségei feleslegessé tehetik mind ezt. Tehát, ha Windows XP operációs rendszert telepítünk, ne kínlódjunk ilyesmivel.

Mikor használjunk FAT-ot vagy FAT32-t?
Ha több mint egy operációs rendszert futtatunk a számítógépünkön, akkor mindenképpen érdemes egy közös FAT partíciót létrehozni. Minden olyan program vagy adat, amit két vagy több rendszer között kell megosztanunk FAT16 vagy esetleg FAT32-es fájlrendszerre kell helyeznünk (kivéve, ha a másik rendszer is NT alapú). De ilyenkor észben kell tartanunk, hogy a FAT fájlrendszeren lévő adatokat semmi sem védi meg. Más szóval hozzáférhet az adatokhoz és olvashat, módosíthat, és ráadásul törölheti is azokat. A legtöbb esetben ez a hálózaton át is lehetséges. Tehát ne tároljunk fontos és érzékeny adatokat FAT16, FAT32 fájlrendszerű partíción vagy merevlemezen