Cikkek

Mappa mint meghajtó

kategória: Intéző — forrás: lacy — dátum: 2008-07-26 — értékelés: 5.00Nyomtató

A mappák alaphelyzetben a Windows alapú rendszereknél a Sajátgépnél található automatikusan csatlakoztatott meghajtópartíció alatt érhetők el. Mi a helyzet akkor, ha gyorsabban szeretnénk őket elérni?

Készíthetünk például parancsikont a mappához úgy, hogy odamegyünk az Intézővel a mappához, majd jobbegérrel megfogjuk, s leejtjük az asztalra, s a felbukkanó menüből kiválasztjuk a parancsikon létrehozását. Ha ez a módszer egyeseket riaszt, akkor lehetőség van arra, hogy a mappa bekerüljön a sajátgépbe, mintha csak egy másik merevlemez lenne.

  1. Start / Futtatás / cmd
  2. Gépeljük be, hogy subst meghajto: C:\mappa_eleresi_utvonala (pl.: subst H: C:\windows).

Ha a meghajtó betűjele még nem foglalt, akkor a mappa azonnal elérhetővé válik a Sajátgépben, nem kell újraindítani a gépet. Ha már nincs szükség erre a meghajtóra, s szeretnénk eltávolítani a Sajátgépből, akkor gépeljük be a parancssorba: subst /D meghajtó:

A meghajtó sikeresen törlődik a Sajátgépből (a mappa adatai nem törlődnek). Természetesen fizikai meghajtót nem tudunk így törölni (pl.: subst /D C: ). Ez az eljárás működik minden Win9x alapú gépen is.