Cikkek

Internetkapcsolat megosztása XP alatt

kategória: Internet — forrás: lacy — dátum: 2008-10-04 — értékelés: 5.00Nyomtató

A Windows XP rendelkezik egy beépített szolgáltatással (internetkapcsolat megosztása), melynek segítségével egy már meglévõ és mûködõ kapcsolatot megosztva a hálózatunk többi gépérõl is elérhetõvé válik az internet. A késõbbiekben az angol elnevezés rövidítésével fogok hivatkozni erre: Internet Connection Sharing = ICS.
Az ICS segítségével ugyan bármilyen netkapcsolatot elérhetõvé tehetünk a többi számítógép számára, ezen dokumentum azonban a modemes kapcsolat megosztásához kíván segítséget nyújtani. Feltételezem, hogy a hálózat egyik gépén mûködõ modemes kapcsolat van telepítve, és a hálózat már mûködõképes, ezért nem fogok kitérni az ehhez szükséges információkra (kábelezés, hálókártya telepítés, TCP/IP beállítások).

Az ICS lényege, hogy minden, az internet felé irányuló forgalmat a megosztást végzõ gép (ICS host) irányít. Ha a hálózat egyik gépe ki akar menni a netre, elõször a hosthoz fordul kérésével (emiatt azt kell gateway-nek beállítani), az továbbküldi a kérelmet az internet felé, majd a visszaérkezett csomagokat továbbítja a forráshoz.

Az ICS konfigurálásának legegyszerûbb módja a Hálózat beállítása varázsló (Hálózati helyek / Tulajdonságok) használata. Elindítása után értelemszerûen válasszuk és töltsük ki a megfelelõ pontokat (Ez a számítógép közvetlenül…, melyik eszközön keresztül érhetõ el az internet, gép és munkacsoport neve), majd ha minden kérdésre válaszoltunk, a varázsló rövid idõ alatt beállítja a megosztást. A gép újraindítása után a host készen áll.

Az ICS varázsló
A varázsló futtatásakor beállít néhány rendszer-opciót:

- A host statikus IP-címet kap (192.168.0.1), alhálózati maszk: 255.255.255.0.
- Internetkapcsolat megosztása szolgáltatás elindítása (automatikusan futni fog).
- DNS-proxy engedélyezése.
- Az internetkapcsolat tûzfalának bekapcsolása.
- A host IP-címét a szolgáltató határozza meg (dial-up esetén ez dinamikus).

Fut az ICS service
A hálózat többi gépének beállítása: használhatunk statikus IP-t (címtartomány: 192.168.0.2 - 192.168.0.254), vagy a host gép DHCP szolgáltatását. Fontos, hogy átjárónak a host IP-címét adjuk meg. A DNS proxy miatt nem szükséges a DNS kiszolgálók megadása.