Cikkek

Az XP futtatható parancsai és jelentésük

kategória: Rendszer — forrás: lacy — dátum: 2008-08-07 — értékelés: 5.00Nyomtató

Parancssoros utasítások

A következő lista a Windows XP új és a régebbi Windows kedvenc parancssoros alkalmazások keverékét mutatja. Ezek főleg a Windows XP Professional számítógép adminisztrációs feladatainak az elvégzésére szolgálnak, de az otthoni felhasználók is igénybe vehetik. Írjuk be a Start/Futtatásba: cmd. Ez után használjuk a következő parancsokat.:

bootcfg
Kimutatja a Windows boot loader beállításait. Például olyanokat, mint, az operációs rendszer elindításának a késleltetése (több operációs rendszer esetében), a boot bejegyzéseket és a hozzá tartozó opciókat.

defrag
Gondolom az olvasó már rájött a jelentésére. Ez a merevlemez(ek) töredezésmentesítésére szolgál. Ha csak a defrag parancsot adjuk meg, akkor az megjeleníti a lehetséges opciókat.

diskpart
Ez kezeli a partíciókat. Ha beütjük a DISKPART parancsot, akkor a parancssorunk, mondjuk a C:\> át fog változni DISKPART> -ra. Ha meg szeretnénk tudni a lehetséges parancsokat, akkor azt egy kérdőjel beütésével érhetjük el.

driverquery
Ez megjeleníti a rendszerben lévő meghajtó programok listáját.

fsutil
Ez egy nagyon érdekes alkalmazás. Az fsutil parancs megadasával több információt kapunk a lehetséges parancsokról. Az egyik ilyen parancs az fsinfo. Ezt fsutil fsinfo formában kell megadunk. További parancsoknál ugyanez a helyzet. Például: fsutil fsinfo drives. Nem árt ezt az alkalmazást szemügyre venni, mert egyes esetekben elég hasznos lehet.

getmac
Ez megjeleníti a MAC (Media Access Control) address értékeket. Ezek általában a hálózati kártyánk egyedi azonosítója. Ez hasznos lehet, ha mondjuk hálózati kártyát váltottunk és az internet szolgáltatónál regisztrálni kell azt. De sok más esetben is jól jöhet.

gpresult
Ez a parancs megjelenít néhány csoportházirend beállítást.

netsh
Ezzel négány hálózati beállítást tudunk elvégezni. Továbbá ugyanúgy működik, mint az fsutil. Ha többet szeretnénk megtudni, akkor azt a netsh /? parancs megadásával érhetjük el.

openfiles
Ez a parancs lehetővé teszi, hogy egy rendszergazda megjelenítse és leválassza egy adott rendszeren megnyitott fájlokat és mappákat (XP Pro). Ha több információt szeretnénk megtudni a lehetséges parancsokról, akkor adjuk meg az openfiles /? parancsot.

recover
Ez a parancs lehetővé teszi, hogy helyreállítsunk olvasható adatokat egy sérült merevlemezről. A recover parancs beírásával több információt tudhatunk meg, hogyan kell használni az alkalmazást.

reg
Ez a Renszerleíró adatbázis (Registry) parancssoros változata. Bár nem olyan egyszerű a kezelése, mint a grafikus felületűé, de elvégezhetjük mindazokat a műveleteket, amiket a grafikus verzióban. A reg parancs megadásával több információhoz jutunk.

schtasks
A Registry-hez hasonlóan ez az alkalmazás az Ütemezet feladatok (Scheduled Tasks) szerkesztésére szolgál. A schtasks /? Parancs segítségével több információhoz jutunk.

sfc
Ez a System File Checker. Segítségével helyreállíthatjuk azokat a fájlokat amiket mi (vagy valamilyen más programok) módosítottunk. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha egy olyan meghajtó programot telepítettünk, ami instabilitást okoz. Továbbá még más funkciók is megtalálhatók benne. Az sfc parancs több információt ad az alkalmazásról.

shutdown
Valószínűleg értjük a jelentését. Ezzel a parancsal ki tudjuk kapcsolni a számítógépet. De nem csak a helyit (amelyiken dolgozunk), hanem egy távoli számítógépet is. A shutdown parancs több információt ad az alkamazásról.

tasklist
Ezzel a parancsal megtudhatjuk, hogy milyen alkalmazások futnak a rendszerben.

taskkill
Nélkülözhetetlen. Miután megtudtuk, hogy milyen programok futnak a rendszerben a tasklist segítségével, ki is lőhetünk (kikapcsolhatunk) párat. A taskkill /? parancs segítségével egy kis leckét kaphatunk erről az alkalmazásról. Például a taskkill /PID 1680 paranccsal lehet kilőni az MSN Messenger-t.

 

Futtatás menüpontból kiadható utasítások

Ez a leírás információkkal szolgál arról, hogy XP rendszerünk alatt milyen parancsokat futtathatunk, és ezek milyen feladatokat hajtanak végre. (A parancsokat a Startmenü-->Futtatás beviteli mezőjébe kell írnunk. )

cleanmgr.exe.....Adathordozók karbantartása, takarítása.
cmd.exe.....A parancssor előhívása.
dxdiag.exe.....Dierckt X diagnózisprogram.
regedt32.exe.....Registry editálása.
taskmgr.exe.....Task manager.
certmgr.msc.....Windows tanúsítvány (igazolvány) manager.
ciadv.msc.....Index szoláltatás.
compmgmt.msc.....Computer adminisztráció.
diskmgmt.msc.....Az adathordozók adminisztrációja.
devmgmt.msc.....Az XP eszközkezelője.
dfrg.msc.....Defragmentáció (Töredezettségmentesítés)
eventvwr.msc.....Események kimutatása.
fsmgmt.msc.....Az elérhetővé tett könyvtárak.
gpedit.msc.....A számítógép, és a csoportok konfigurálása.
lusrmgr.msc.....A csoportok és felhasználók konfigurálása.
ntmsmgr.msc.....A média adminisztrálása.
perfmon.msc.....Rendszermonitor.
secpol.msc.....Biztonsági beállítások.
services.msc.....A szolgáltatások adminisztrácója.