Cikkek

Windows Aero

kategória: Dizájn — forrás: Microsoft / lacy — dátum: 2007-03-23 — értékelés: 4.58Nyomtató

Tartalom

 

Alapszintű felhasználói élmény

 A korábbi Windows verzióktól eltérően a Windows Vista két különböző felhasználói felületet kínál fel: egy „alapszintű” megoldást a belépési szintű rendszerekhez, valamint egy vizuális szempontból sokkal dinamikusabb rendszert, Windows Aero néven. Mindkettő új, intuitív navigálási megoldást jelent, ezáltal egyszerűbb lesz az alkalmazások és fájlok keresése és kezelése; ugyanakkor az Aero esetében valóban új generációs asztali élménynek lehetünk tanúi.

A Windows Vista Home Basic vagy más, a Windows Aero futtatásához elégtelen hardverfeltételekkel rendelkező számítógépeken az alapszintű felhasználói felület jelenik meg. Az alapszintű megoldás is frissített és módosult kialakítású, így itt is könnyebben dolgozhat a programokkal és fájlokkal, mint a korábbi Windows verzióknál. Példa:

  • A megújult Start menüből azonnal kikeresheti és elindíthatja a számítógép bármely programját
  • Az új Intézők és támogató funkcióik (például integrált asztali keresés és élő ikonok) áttekinthető és hatékony adatkezelést jelentenek.
  • Az új Részlelek és előnézet panelen látható a fájlok tartalma anélkül, hogy megnyitná azokat.

 

A Windows Aero

A Windows Aero a Windows Vista grafikus felülete, amit 2006 novemberében adott ki a Microsoft. A neve egy angol betűszóból származik: Authentic (eredeti), Energetic (erőteljes), Reflective (tükröződő) és Open (nyitott). Áttekinthetőség, tisztaság, új áttűnések, animációk, élő ikonok és előnézeti képek jellemzik az új generációs felültet, ami alaposan igénybeveszi a hardvert is. Alkalmazásához javasolt egy jobb teljesítményű videókártya, pl. NVIDIA Geforce FX vagy ATI Radeon 9500 128 MB videómemóriával.

A Windows Aero az alapszintű Windows Vista felhasználói élményre épít, és a Microsoft legjobb kialakítású, leghatékonyabb asztali megoldását jelenti. Az Aero használatához kompatibilis videokártya, és a Windows Vista Premium vagy Business kiadása szükséges.

Az Aero legszembetűnőbb új eleme az áttetsző hatású Aero Glass, mely dinamikus fényvisszaverődést és gördülékeny animációkat jelenít meg. A Glass rendszerű ablakok könnyed, nyitott környezetet jelent, amellett segít abban, hogy a környező felület helyett a tartalomra koncentráljon.

Az Aero rendszer két izgalmas eleme, a Windows ablakváltó és a Windows 3D ablakváltó újszerűen kezeli az asztalon megjelenő ablakokat, így a felhasználó vizuális szempontból megdöbbentő, ugyanakkor hagyományos módon láthatja azokat. Az új grafikus elemeken és a vizuális megjelenésen túl a Windows Aero asztal működése is elegáns és professzionális: rugalmasan kezeli az ablakokat, növeli a képstabilitást, és működési hibáktól mentes vizuális élményt nyújt. Mindez egyszerű, kényelmes és minőségi élményt produkál.

Glass

Az Aero ablakai valóban áttetszőek. Amellett, hogy az asztal megújult külsővel jelenik meg, a Glass hatására jobban tud majd összpontosítani az ablak tartalmára, ugyanakkor a környező asztali elemek is megfelelő módon láthatók.

 


Az Aero Glass valóban áttetsző ablakot jelenít meg, mely a tartalomra
koncentrál, ugyanakkor a többi ablakot is rendezi az asztalon.

Dinamikus ablakok

A Windows Vista ablakai dinamikusak. A kis méretre összecsukott ablakok a tálca egy megadott helyére kerülnek, ahonnan később könnyen elérheti azokat.

 

Miniatűrök a tálcán

A Windows Aero esetében a tálcán élő miniatűrök jelzik az aktuálisan megnyitott, a háttérben futó vagy a tálcára kicsinyített ablakok tartalmát. Ha a tálcán rááll egy ablakra az egérrel, megjelenik az ablak „élő” tartalmát mutató miniatűr; ehhez az ablakot nem kell a képernyő előterében helyezni.


A tálcára lekicsinyített ablakok tartalma miniatűrökön látható.

Windows ablakváltó

A Windows ablakváltó a korábbi Windows verziók ALT+TAB funkciójának frissítése. Aero rendszerben a Windows ablakváltó ikonok helyett élő miniatűröket jelenít meg a megnyitott ablakokról, így azok könnyebben azonosíthatók. Arra is van lehetőség, hogy minden ablakot azonnal lekicsinyítsen az asztalon.


A Windows ablakváltó az ALT+TAB funkció frissítése:
a megnyitott ablakokat élő miniatűrként jeleníti meg.

Windows 3D ablakváltó

Aero rendszerben a Windows 3D ablakváltó háromdimenziós kötegben mutatja a megnyitott ablakokat az asztalon. A Windows embléma és a TAB billentyűk használatával végigszaladhat a megnyitott ablakokon, és gyorsan megtalálhatja a keresett ablakot.


A Windows 3D ablakváltó az ALT+TAB kombinációval azonos funkciót jelent,
ugyanakkor lehetővé teszi az összes ablak egyszerre történő megjelenítését,
valamint többet mutat meg az ablakok tartalmából is.

Rugalmasabb ablakhasználat

A Windows Aero felületen a megnyitott ablakok átsiklanak a képernyőn, miközben mozgatja vagy méretezi azokat. Nem lesz többé szakadozott és pixeles a kép, ami eddig a dinamikus tartalmakat megjelenítő oldalakra volt jellemző. Az Aeroval jócskán csökkenek a videokártyaillesztő-programok miatti problémák, a Windows asztal használata megbízhatóbbá és gördülékenyebbé válik.

A Windows Aero gépigénye (Microsoft által ajánlott)

  • 1 GHz 32-bit (x86) vagy 64-bit (x64) processzor
  • 1 GB rendszermemória (RAM)
  • DirectX 9 kompatibilis Windows Display Driver Model (WDDM) driver, és 128 MB videómemória (VRAM)
  • 40 GB-os merevlemez 15GB szabad hellyel
  • DVD-ROM meghajtó
  • hangkártya és internetes hozzáférés