Cikkek

vLite - Fogyókúrán a Windows Vista

kategória: Telepítés — forrás: PC World — dátum: 2008-06-25 — értékelés: 5.00Nyomtató

Az nLite szerzője a Windows XP fogyasztása után újabb fába vágja a fejszéjét: a vLite segítségével saját, egyedi Windows Vista telepítőlemezeket készíthetünk.

Aki próbálta korábban az nLite alkalmazást, az meggyőződhetett róla, hogy Dino Nuhagic programja igazi hiánypótló alkotás, segítségével ugyanis saját, személyre szabott Windows XP telepítőlemez készítésére nyílt lehetőségünk. Egyrészt eltávolíthattuk belőle az általunk soha nem használt rendszer-komponenseket, másrészt bizonyos információkat is megadhattunk, amelyeket ezután telepítés közben már nem kellett elvégeznünk (például a telepítő kulcs megadása). A szerző most a Windows Vistát vette célba, vLite alkalmazásával a Microsoft új operációs rendszerét fogyaszthatjuk le (egyes internetes pletykák szerint egy kellően lecsupaszított Vista telepítőcsomag ráfér akár egyetlen CD-re).

Működése igen egyszerű, Vistánk telepítőlemezének tartalmát fel kell másolnunk egy tetszőleges mappába, majd a vLite-ot elindítva eltávolítani a nekünk nem szükséges komponenseket és megadni az egyéb beállításokat.

A program segítségével ezután azonnal új telepítőlemezt készíthetünk, vagy annak tartalmát ISO állományba menthetjük.

A program futtatásához szükséges a .NET keretrendszer. A vLite újabb verziói már magyar nyelvű kezelőfelülettel is el vannak látva!

A cikk publikálásáért köszönet a PC World-nek!