Cikkek

Windows Vista változatok

kategória: Egyéb — forrás: PC World — dátum: 2007-06-23 — értékelés: 4.80Nyomtató

A Windows XP megjelenésekor újdonságnak számított, hogy egy operációs rendszerből többféle változat jelenik meg a különféle igények kielégítésére. A Vista most tovább megy: míg anno az XP négy kiszerelésben jelent meg (Home, Professional, Tablet PC és Media Center Edition), most világszerte akár nyolc különféle csomag közül választhatunk. Lássuk, melyek is ezek, és mire kell figyelnünk a vásárlásnál!

A Vistában az XP-ből ismert funkciók átcsoportosultak, a Media Center- és a Tablet PC-szolgáltatások már a rendszer szerves részét képezik. A termékskála bővült, és a következő Vista-változatok közül válogathatunk: Starter Edition, Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise és Ultimate, valamint a speciális „N” kiadás. Már csak az a kérdés, hogy a bőség zavarában melyik lesz számunkra az ideális.


Windows Vista Home Basic

Ez a hazánkban kapható legolcsóbb, régebbi gépeken is elinduló, belépőszintű Vista. Ez a kiadás váltja le az XP Home Editiont. Elsősorban az otthoni munkákra ajánlhatjuk, ahol nem elengedhetetlen a multimédiás külső és funkciók, „mindössze” egy stabil, megbízható rendszert szeretnénk. A biztonsági funkciók már itt is megtalálhatók, mint például a Defender vagy a tűzfal, az Internet Explorer 7-es verziója, valamint a megújult, reklámszűrővel is ellátott Windows Mail. Az indexelt kereső sem hiányzik belőle, ahogy a Windows Fotótárról vagy a Media Player 11-es verziójáról sem kell lemondanunk. A Windows Movie Maker alapverziója ugyancsak a rendszer része, és részlegesen még a hordozható számítógépekhez kifejlesztett Mobilközpontot is használhatjuk. Csintalan gyermekeink számítógépes tevékenységének szabályozására és figyelésére igénybe vehetjük a Szülői felügyeletet is. Az adatokat a Windows Cardspace segítségével tárolhatjuk, a rendszer gyorsaságát a ReadyDrive és ReadyBoost használatával növelhetjük meg. Természetesen a .NET 3.0 keretrendszer is megtalálható már ebben a változatban. Azoknak javasoljuk ezt a verziót, akik a Windows megbízhatóságát és erejét egyszerűbb konfigurációkon szeretnék élvezni.


Windows Vista Home Premium

Otthoni, elsősorban játékra és multimédiás felhasználásra használt gépekre ez az ideális választás. A DirectX 9-es és újabb verziójú videokártyák megjelenítési képességeit maximálisan kiaknázhatjuk vele, az új Aero felület pedig sokkal szebb megjelenést kölcsönöz a Vistának. A speciális effektusok és látványok nem a processzort, hanem 3D-s megjelenítőnk erejét használják fel, ezzel sem terhelve a rendszert.

 Ebben a kiadásban már sokkal hangsúlyosabb szerepet kap a multimédia: megjelenik a Media Center, amelyen keresztül képeket, videókat, tévét is nézhetünk. Az Xbox 360 játékkonzolt is felhasználhatjuk a tévén történő megjelenítéshez, a Fotótár látványos témákkal bővült, igénybe vehetjük a Movie Maker HD verzióját, nem utolsósorban a beépített DVD-lejátszó is része a rendszernek. DVD-filmeket nemcsak nézni, hanem készíteni is tudunk a Windows DVD-készítő segítségével.

Nem szabad megfeledkezni a megbízható adattárolásról sem: a Home Basichez képest fejlettebb adatmentési lehetőségeink vannak, például időzítve készíthetünk biztonsági másolatokat állományainkról, akár hálózaton át is. Az érintőképernyős funkciók – Sticky Notes, Windows Jegyzetfüzet stb.– is ebben a változatban érhetők el elsőként. Ha nemcsak otthoni munkára, hanem szórakozásra is használjuk gépünket, mindenképpen ezt a verziót válasszuk!


Windows Vista Business

Már a név is árulkodó: itt munkáról lesz szó. Bár az Aero felület itt is elérhető, a Home Premium multimédiás extráinak nagy része hiányzik ebből a rendszerből!

A lényeg a hatékonyság, a megbízhatóság, a stabilitás – minden, ami egy kisvállalat életében fontos lehet. Nem csoda, hogy ebben a verzióban bukkan fel először a két processzorfoglalat támogatása, amelynek teljes kihasználásával nagyobb számítási teljesítményhez jutunk.

A komplett rendszer mentése és visszaállítása, valamint az árnyékmásolatok készítése fontos egy cég életében, ahol a dokumentumok naponta változnak, ezért ezeket a szolgáltatásokat már ebbe a verzióba beépítették. A kisvállalatok részére nyújtott erőforrások, valamint a megújult faxkezelő segíti a gyorsabb munkavégzést.

Adataink védelmében használhatjuk a mappánként kódolható állományrendszert (EFS), míg a szülői felügyelet helyett rendszerünk védelmét a hálózati házirendre, az eszközmeghajtók felügyeleti, illetve a vezeték nélküli hálózat fejlettebb beállításaira bízhatjuk.

Irodáknak, kisebb munkahelyeknek ezt a kiadást ajánlhatjuk, mert olcsó, megbízható, és tényleg azt nyújtja, amire szükségünk lehet munka közben.


Windows Vista Enterprise

Ez a kiadás nem kerül a boltokba, csak a Microsoft saját vállalati kapcsolatain keresztül juthatunk hozzá. Mindenekelőtt nagyvállalatok, többkiszolgálós gépek, gépparkok esetén érdemes ezt a változatot választani. Könnyebben kezelhető, és főként olyan funkciókkal bővül a Business kiadáshoz képest, mint a BitLocker kódolás, amely komplett meghajtókat képes titkosítani és zárolni, vagy a UNIX rendszerek támogatása.

Még egy fontos dologban tud többet bármely kisebb üzleti vagy otthoni verzióhoz képest: többnyelvű felületet használhatunk egy gépen. Már a Windows 2000-hez is

lehetett ilyen kiegészítőt vásárolni, ami nemzetközi cégeknél, utazó ügynököknél lehet fontos szempont. Az Enterprise kiadáshoz akár 36 választható nyelvi modul is ingyen letölthető! Az angol verziókra a magyar, míg a magyar termékre az angol csomag is feltehető, és egyszerű kijelentkezéssel válthatunk át a másik nyelvre. Ráadásul nemcsak a nyelv különbözhet, hanem egyes esetekben a szolgáltatások is eltérhetnek: például a hangfelismerő csak a legelterjedtebb nyelvekhez érhető el, valamint a Windows Update szolgáltatás is más újdonságokat tölthet le. Ez a változat valóban a nagyvállalatok számára készült!


Windows Vista Ultimate

A mindent tudó, az összes funkciót magában foglaló kiadás neve Ultimate lett. Képzeljük el, hogy összegyúrjuk a Home Premium multimédiás szolgáltatásait és az Enterprise vállalati robusztusságát, valamint megbízhatóságát – nos, ennek eredménye az Ultimate, némi pluszszolgáltatással körítve még. Egy dologban tud többet, mint az összes többi verzió együttvéve: a letölthető extrákban. Ezek között olyan hasznos kiegészítőket találhatunk meg, mint amiket annak idején a Plus! csomag tartalmazott: újabb játékokat, rendszerkiegészítőket, hasznos alkalmazásokat, multimédiás extrákat. A Vista megjelenésekor az Ultimate Extrák közt egy BitLocker meghajtó-előkészítő segédprogram és egy pókerjáték volt elérhető, de a fejlesztők később még bővítik a listát.

Sokan törekszünk a teljességre – ez a verzió is az, de igazán azoknak ajánljuk, akik ugyanazt a gépet használják szórakoztatóközpontnak és céges munkáikhoz is, hiszen a két fő termékcsoport (otthoni és céges) összes funkcióját megtaláljuk benne. Aki ezt a kiadást választja, biztosan nem érzi majd, hogy valami hiányozna rendszeréből.


Windows Vista Starter Edition (speciális változat)

Ez a kiadás hazánkban nem lesz elérhető, a fejlődő országokban vásárolható meg. Egy teljesen lecsupaszított, funkcionalitásában erősen korlátozott, kizárólag 32 bites verzióban elérhető Windowsról van szó. Kezdőknek ideális, nagyon olcsó is, de amint jobban megismerkednénk a rendszerrel, hamar megérezhetjük annak szűk határait. Ha külföldön mégis megvásárolnánk, a következő funkciókat találjuk meg benne: az XP-hez képest bővített biztonsági rendszer, beépített indexelt kereső, a Home Basic felület használata.


Az „N” verziók (speciális változat)

A Home Basic és a Business verziókból létezik egy speciális, „N” jelzésű változat is, amely csak az Európai Unió területén érhető el. Ezekből egy bírósági döntés miatt a Microsoft eltávolította a Windows Media Playert. Árukban és egyéb funkcióikban viszont nem különböznek az alapváltozatoktól.


A jó döntés

Mielőtt árkeresőbe indulnánk, gondoljuk végig, hogy mire van szükségünk, milyen funkciókat szeretnénk a legtöbbször használni. Ne siessük el a döntést, ugyanis a Vista egyik fontos újdonsága, hogy kisebb verzióról bármikor nagyobbra frissíthetünk. Tehát ha régebbi rendszerünket kinőttük, és egy kis megtakarított pénzünk is van, megvásárolhatjuk az eggyel nagyobb – vagy akár a legnagyobb kiadás – licencét. Például Home Basicről Home Premiumra vagy egyből Ultimate-re, Businessről pedig Ultimate-re lehet frissíteni. Ehhez mindössze bankkártyánk adatait kell megadnunk: a rendszer elvégzi a szükséges módosításokat, és kézhez kapjuk új kódunkat, anélkül, hogy elmozdultunk volna a számítógép mellől!

A Vista telepítőlemeze az összes 32 és 64 bites kiadást tartalmazza, tehát frissítés után új telepítőlemezre sincs szükségünk, használjuk az eredetit. Ezek ismeretében meggondolandó, hogy kiadjunk-e egy nagyobb összeget azokért a szolgáltatásokért, amelyeket nem is vennénk igénybe. A Home Basic ára bárki számára elérhető, de a Home Premiumért sem kell többet kiadni, mint amennyit, mondjuk, egy minőségi hardverért.

Mindannyiunk érdeke, hogy a számítógépeken legális szoftverek legyenek, hiszen a melléjük nyújtott terméktámogatást és extra letöltéseket csak ilyen esetekben tudjuk igénybe venni – továbbá az sem utolsó szempont, hogy rendszerünk megbízhatóan működjön. Tehát felesleges egyből a csúcsokat döntögetni vagy a magasabb ár miatt elfordulni a Vistától, ha úgysem használjuk ki az összes funkciót.
A cikk publikálásáért köszönet a PC Worldnek!