Cikkek

Vista SP1 és XP SP3 sebességteszt

kategória: Egyéb — forrás: PC World — dátum: 2008-05-11 — értékelés: 4.00Nyomtató

A WorldBench tesztprogrammal lemértük, hogy a Windows XP SP3 és a Windows Vista SP1 mennyire gyorsítja a rendszer működését.

Tesztünkhöz azért választottuk a jól ismert WorldBench 6 tesztprogram legújabb, beta2-es változatát, mert valódi, mindennap használt alkalmazásokat tartalmaz és segítségével viszonylag pontosan lemérhető, hogy mennyivel teljesít jobban a javítócsomaggal felszerelt operációs rendszer, mint nélküle.
Windows XP-s tesztünkhöz két noteszgépet használtunk: egy ASUS V1S-t és egy MSI VR610X-et. Mindkettőre teljesen új, SP2-es Windows XP rendszert raktunk, majd telepítettük rájuk a Windows Update-ről az összes frissítést is. Ezután futtattuk le a tesztprogramot. Ennek végeztével telepítettük a gépekre a Windows XP harmadik javítócsomagját, pontosabban az abból elérhető legfrissebb (RC2) változatot, majd megismételtük a tesztet. Az eredményeket tartalmazó táblázatból jól látszik, hogy semmilyen sebességkülönbséget nem hozott az SP3 az SP2-höz képest, mindkét masina pontosan azt az eredményt érte el, mint a javítócsomag telepítése előtt.

Hasonlóképpen próbáltuk tesztelni a Windows Vista első javítócsomagját is. Ismét két noteszgépet választottunk a feladatra: egy Dell Inspiron 1420 és egy HP Pavilon dv9600t modellt. Az eljárás pontosan ugyanaz volt, mint a Windows XP esetében. Az újonnan telepített Windows Vistát frissítettük az összes letölthető javítással, elvégeztük a tesztet, telepítettük az SP1-et, majd megismételtük a mérést. Itt már tapasztaltunk (némi) különbséget a két eredmény között, igaz, a kétpontnyi eltérés nem nevezhető számottevőnek. Ez a teljesítménynövekedés valószínűleg annak köszönhető, hogy Vista SP1-gyel érezhetően gyorsabbak a merevlemez-műveletek, valószínűleg ez tükröződik a pontszámban is.
Annak ellenére, hogy a Windows XP SP3 nem hoz mérhető sebességnövekedést, és a Vista SP1-nél tapasztalt eredményektől sem estünk hasra, a javítócsomagok telepítése minden felhasználó számára ajánlott, a biztonsági frissítések és az új funkciók miatt.

Köszönet a PC World-nek a cikk publikálásáért!