Cikkek

USB-s egerek frissítési rátájának növelése

kategória: Rendszer — forrás: Egérmúzeum / lacy — dátum: 2008-05-12 — értékelés: 4.86Nyomtató

A Windows XP/Vista az alacsony sebességű USB protokoll irányelveitől eltérően, 8 ms-ban (125 Hz) limitálja az elérési időt.

Más operációs rendszerek (Linux) a szabványnak megfelelően működnek, vagyis kézenfekvő volt kidolgozni egy módszert, amellyel Vista alatt is kijátszható a korlát. A leírással a Windows Vista USB frissítési rátáját változtathatod meg az alapértelmezett 125 Hz helyett 500 vagy 1000 Hz-re, de a trükk csak akkor működik, ha az egér firmware-e támogatja a rövidebb elérési időt, ellenkező esetben nem sok értelme van!

 1. Töltsük le a Mouse Rate Checker nevű programot és ellenőrizzük vele, hogy valóban csak 125 Hz-en kommunikálunk az eszközzel. Mozgassuk az egér mutatóját az üres területen és olvassuk le az átlag (average) értéket! Letöltés!


  Átlagosan 124hz, nem túl jó!

 2. Töltsük le az usbport.sys fájl módosított változatait, melyek elvileg csak a sima Vistára tehetőek fel, nekem viszont SP1-el is tökéletesen működnek! Letöltés!
 3. Indítsuk újra a Vistát csökkentett módban (nyomjuk le az F8-at bootoláskor).
 4. Start menü keresőjével indítsuk el a cmd -t és adjuk ki ezt a parancsot:
  bcdedit -set loadoptions DDISABLE_INTEGRITY_CHECKS
  (Igen ott két D betű van!)
 5. Majd: takeown /f "C:\Windows\System32\drivers\usbport.sys"
 6. Utána: icacls "C:\Windows\System32\drivers\usbport.sys" /grant FELHASZNÁLÓNEVÜNK:F
 7. Nyissuk meg a C:\Windows\System32\drivers könyvtárat és nevezzük át benne az usbport.sys állományt usbport.old-ra. Hiba esetén így vissza tudjuk majd állítani az eredeti fájlt!
 8. A letöltött usbport.zip csomagból válasszuk ki a nekünk megfelelő verziójú és frissítési rátájú usbport.sys fájlt és másoljuk ki a drivers könyvtárba.
 9. Indítsuk újra a gépet.
 10. Teszteljük le az eredményt a Mouse Rate Checkerrel!


  Az 500hz-es változatot próbáltam, melyel átlagosan 400-500hz-et
  sikerült kihoznom a Microsoft IntelliMouse 1.1-es egeremből.