Cikkek

Tanítsuk az UAC-t!

kategória: Biztonság — forrás: PC World — dátum: 2008-10-02 — értékelés: 5.00Nyomtató

A Vista sokakat bosszantó védelmi funkciója nem tanítható. A Feladatütemező viszont igen, ráadásul képes megkerülni az UAC-t. Lássuk, hogyan!

Kétféle Vista-felhasználó van: aki azonnal kikapcsolja az UAC néven közismertté vált Felhasználói fiókok beállításfigyelése funkciót, és aki sztoikus nyugalommal tűri, hogy bizonyos programokhoz csak az elsötétült képernyőn megjelenő figyelmeztetés átugrása után férhet hozzá. Utóbbiak számára lehet érdekes az alábbi tipp, amellyel olyan speciális parancsikonokat készíthetünk, amelyek figyelmeztetés nélkül képesek elindítani a gyakran használt, ám az UAC által védett programokat.

1. Nyissuk meg a Start menüt, és a keresés mezőbe gépeljük be, hogy feladat, amire egy találatot kapunk majd, a Feladatütemezőt. Az emlegetett figyelmeztetőpanelen lépjünk tovább a Folytatás gombbal, majd a program ablakának jobb szélén kattintsunk a Feladat létrehozása feliratra.

 

2. A megjelenő panel első (Általános) oldalán adjunk valami egyszerű nevet a feladatnak, és alul pipáljuk ki a Futtatás legmagasabb szintű jogokkal feliratú jelölőnégyzetet. Ez tulajdonképpen az ötlet lényege: a Feladatütemezőben beállítható, hogy a program automatikusan rendszergazdai jogkörrel fusson. Ennek a módszernek is van tehát némi biztonsági kockázata, azonban az UAC teljes kikapcsolásához képest elhanyagolható mértékű.

 

3. Váltsunk át a Műveletek fülre és kattintsunk az Új gombon. A megjelenő újabb panelen győződjünk meg róla, hogy a Művelet mezőben a Program indítása a kiválasztott listaelem, majd lejjebb, a Tallózás gombra kattintva keressük meg a futtatni kívánt alkalmazást – példánkban ez az msconfig.exe. Az OK gombra kattintva zárjuk be a paneleket. Miután az ablak tetején megjelenik a létrehozott új feladatunk, kiléphetünk a Feladatütemezőből is.

 

4. Ezt követően készítsük el a parancsikont, amely elindítja majd a létrehozott ütemezett feladatot. Kattintsunk a jobb egérgombbal az Asztalon és a menüből válasszuk ki az Új -> Parancsikon menüpontokat. Az Adja meg a parancsikon célját mezőbe a következőt kell begépelnünk:

schtasks /run /tn "feladatnév"

Itt a feladatnév (idézőjelek között) az a név, amit az ütemezett feladat létrehozásakor a Név mezőbe írtunk. Ezután kattintsunk alul a Tovább gombra és a következő oldalon adjunk valami jellemző nevet a parancsikonnak - például annak a programnak a nevét, amit el fogunk vele indítani. A Befejezés gombra kattintva létre is jön a parancsikonunk, amelynek működését máris kipróbálhatjuk. Látni fogjuk, hogy mielőtt elindul a programunk, egy pillanatra felvillan egy ablak - ekkor fut le a Feladatütemező. A másik szépséghibája a dolognak, hogy minden ilyen parancsikonunk teljesen egyformán fog kinézni. Szerencsére mindkét probléma orvosolható.

 

5. Kattintsunk a jobb egérgombbal a parancsikonon és válasszuk ki a Tulajdonságok menüpontot. Először is a Futtatás mezőben válasszuk ki a Kis méretű listaelemet - ezzel el is intéztük a parancssoros ablak felvillanását (csak a Tálcán fog megjelenni egy pillanatra), majd kattintsunk az Ikoncsere gombra. Megjelenik egy hibaüzenet - miszerint az schtask.exe fájl nem tartalmaz ikonokat -, amin lépjünk túl az OK megnyomásával, majd a megjelenő panelen ismét a Tallózás gombot használva keressük meg azt az alkalmazást, amelyet beállítottunk a Feladatütemezőben, és bízzunk benne, hogy abban legalább van egy olyan ikon, amely jellemző is rá. Válasszuk ki, és zárjuk be a panelt. Nézzük meg a végeredményt!

A cikk publikálásáért köszönet a PC World-nek!