Cikkek

Teljes hozzáférés menüpont létrehozása

kategória: Intéző — forrás: lacy — dátum: 2007-05-06 — értékelés: 4.40Nyomtató

A rendszerfájlok törléséhez, kivágásához, átnevezéséhez, vagyis minden művelethez ami veszélyezteti a rendszer stabilitását külön engedélyre van szükségünk. Két paranccsal lehet teljes hozzáférést biztosítani számunkra. Egy a takeown, amivel tulajdonba veszünk egy fájlt/mappát, másik a icacls amivel jogokat adhatunk akár magunk számára is a fájlhoz/mappához. Lássunk egy példát rendszerfajl.dll -el, amit nem tudunk törölni:

takeown /f rendszerfajl.dll
icacls rendszerfajl.dll /grant FELHASZNÁLÓNEVÜNK:F

A második parancs végén az F a full controlt jelenti, azaz teljes hozzáférést. Ha sűrűn kell használnunk ezen parancsokat eléggé lelassítja munkákat a sok gépelés. Én például jelenleg egy malware ellen harcolok és ahhoz, hogy megértsem hogyan működik - mivel egyik spyware kereső sem találja - át kell írnom jónéhány dll fájl nevét. Ez viszont sok gépelés, ezért inkább érdemes a jobb gombos kibővített menüben egy plussz menüpontot beágyazni, ami elvégzi helyettünk a parancsok futtatását.

Töltsük le a hozzaferes.zip fájlt.

 • hozzaferes+.reg
  Hozzáad egy "Teljes hozzáférés" menüpontot a jobbgombos kibővített menühöz minden fájl és mappánál. A kibővített jobb gombos menüt Shift gomb letartása mellett lehet elérni. Tartsuk a Shiftet, majd kattintsunk jobb egérgombbal egy fájlra mappára. Mappák esetében a mappán belüli összes almappához és fájlhoz teljes hozzáférésünk lesz.
 • futtatasmint-.reg
  Ha egy exe fájlon szeretnénk elérni a Teljes hozzáférés menüpontot futtassuk ezt a reg fájlt, így eltűnik Futtatás mint... menüpont és megjelenik a Teljes hozzáférés...
 • futtatasmint+.reg
  Visszaállítja a Futtatás mint...menüpontot.
 • hozzaferes-.reg
  Eltünteti a Teljes hozzáférés menüpontot

Ajánlott egy ki- és bejelentkezés a fiókunkból!