Cikkek

Távoli asztali kapcsolat létrehozása

kategória: Hálózat — forrás: lacy — dátum: 2008-11-20 — értékelés: 5.00Nyomtató

A Távoli asztal szolgáltatás lehetővé teszi, hogy csatlakozni tudjunk egy távoli számítógéphez, legyen az bárhol, akár a világ másik pontján is. Kapcsolódás után ugyanazt fogjuk látni a képernyőn, mintha a távoli gép előtt ülnék. Használni tudjuk a fájlokat, alkalmazásokat, erőforrásokat.

Windows Vistában csak Business, Enterprise és Ultimate verziókra lehet távolról csatlakozni, viszont minden változattal rá tudunk csatlakozni egy másik gépre. Ha tehát az említett három rendszer közül használjuk valamelyiket, ellenőrizzük, hogy engedélyezve van-e a távoli asztal.

Távoli asztal bekapcsolása

 1. Start menün belül jobbklikk a Számítógépre, Tulajdonságok.
 2. Bal oldalt fent Távoli beállítások.
 3. Az ablak alsó részében három beállítási lehetőségünk van. Első a szolgáltatás kikapcsolása, második a kevésbé biztonságos engedélyezés, illetve a hálózati szintű azonosítást (NLA) igénylő kapcsolódás. Utóbbi egy biztonságosabb hitelesítési eljárás, amely megóvja a távoli számítógépet a támadóktól és a rosszindulatú programoktól, illetve kevésbé használja a távoli gép erőforrásait és csökkenti a szolgáltatásmegtagadási támadások kockázatát. Ha ez utóbbi bejelentkezési formát választjuk, akkor csak olyan távoli asztal kliensel tudunk rácsatlakozni a gépre, ami hálózati szintű azonosítást használ. Azaz a Windows Vista számítógépek csatlakozni tudnak majd, de a Windows XP-sek csak akkor, ha telepítettük az SP3 javítócsomagot, vagy frissítettük a távoli asztali klienst. Ha a kevésbé biztonságos módot választjuk, akkor a régebbi Windows XP kliensek is be tudnak majd lépni telepítgetés nélkül is.

 4. A Felhasználók kijelölése gomb alatt állítsuk be, melyik fiókkal tudjunk távolról bejelentkezni. 

 
Csatlakozás a távoli asztalhoz

 1. [Windows gomb] + R, bejön a futtatás, írjuk be: mstsc
  (a fenti sor Windows XP-nél és Vistánál is működik)
 2. Kattintsunk a Beállítások >> gombra.
 3. A Számítógép sorába meg kell adnunk a hálózaton lévő számítógép nevét vagy ip címét. Ha interneten keresztül csatlakozunk, akkor természetesen a külső ip címét kell megadni a távoli gépnek, melyet legegyszerűbben a lacy.hu/?ip url megnyitásával tudhatunk meg. Ezt persze a kiszolgáló gépnél kell megnyitni, nem annál ami csatlakozni szeretne. A távoli asztal a 3389-es TCP portot használja alapból, ezt kell tehát a távoli gép tűzfalán (+routeren) engedélyezni. Adjuk meg továbbá a csatlakozáshoz használni kívánt felhasználónevünket, jelszavunkat. Elképzelhető, hogy a jelszót később kéri a program.

 4. A Minőség fülön testreszabhatjuk a kapcsolat típusát, így finomhangolhatjuk a megjelenített kép részletességét.
 5. Csatlakozás gombbal kapcsolódjunk a távoli rendszerhez. Jó tudni, hogy a távoli gépen használat közben nem lehet bejelentkezett felhasználó. Ha úgy próbálunk meg csatlakozni, hogy mégis van, akkor a távoli felhasználó figyelmeztetést kap, hogy hamarosan ki fogják jelentkeztetni a rendszerből. Valójában nem kijelentkezésről van szó, inkább csak felhasználóváltásról, azaz a futó folyamatok és megnyitott dokumentumok megmaradnak.