Cikkek

Szoft és hard linkek a Vistában

kategória: Egyéb — forrás: lacy — dátum: 2007-03-28 — értékelés: 4.29Nyomtató

A Windows Vista fájlok esetében két fajta linket tud kezelni...

Fájlok

 • Hard / Merev linkek
  Ez a kedvencem.  Nem újdonság a Windows Vistában, már XP-ben is megtalálható volt. Lényege, hogy egy fájlból kettőt csinál, de fizikailag csak egyszer foglal helyett a merevlemezen. Bármelyik fájlt módosítjuk, akkor a másik is módosul. Másik? Végülis ugyanaz, csak két hivatkozás mutat ugyanarra a fizikai területre. Biztonsági másolatként is jól használható. Van egy fontos fájlunk, készítünk hozzá egy hardlinket. Ha az eredeti fájl véletlen törlődik a másik attól még működik! Vista esetében mklink és fsutil paranccsal is készíthetünk ilyen fájlokat. XP esetében is működik az fsutil! Lássuk!

  mklink /H ezleszazuj.txt ebbol.txt
  vagy
  fsutil hardlink create ezleszazuj.txt ebbol.txt

 • Szoft / Szimbólikus linkek
  A Windows Vista nagy újítása, ami eddig egyetlen Microsoft operációs rendszerben sem volt elérhető, ám a kernel megújításával most lehetőségünk van rá. Lényege, hogy nem az operációs rendszer, hanem a fájlrendszer "köti össze" a két fájlt. Próbáljuk is ki.

  mklink ezazujfajl.txt ebbol.txt

  Ha ezután megnézzük dir paranccsal a C gyökerét láthatjuk, hogy az ezazujfajl.txt nél SYMLINK típust jelenít meg a konzol. dejó
 • Parancsikonok
  Mindenki ismeri. Jobb egérgombbal kattintunk a fájlon, majd parancsikon létrehozása.


Mappák

 • Szoft / Szimbólikus linkek
  Ezek a linkek a fájlrendszer szintűek, maga a fájlrendszer "köti össze" a két fájlt. Hasonlít az operációs rendszer parancsikonjaihoz, ám ne felejtsük el, ez a fájlrendszer szintén működik. Vistában az újonnan debütált mklink paranccsal tudunk ilyen linkeket létrehozni.

  mklink /D C:\szoft_mappa C:\eredeti_mappa

  Most nézzük meg, hogy néz ki a tulajdonságok menüpontja az újonnan létrejövő szoft_mappa-nknak.


  Így néz ki a fájlrendszer szintű szoft link (nem változtatható cél)

 • Elágazás linkek
  Szintén fájlrendszer szintűek, angolul junction-nek hívják. Az unix rendszereket ismerőknek nem újdonság. Lényege, van két mappánk, ugyanaz van bennük, a winchesteren fizikailag azonban csak egyszer foglalnak helyet. Bármelyik mappán belül módosítunk egy fájlt, az a másik mappán belül is módosul. Szintén mklink-el lehet létrehozni, lehet másik partíción is a hard_mappa, az a lényeg, hogy fizikailag ugyanaz a winchester legyen. Logikus.

  mklink /J C:\hard_mappa C:\eredeti_mappa


  Oppá, az OS nem is tudja, hogy ez egy link

 • Parancsikonok
  Mindenki ismeri. Jobb egérgombbal kattintunk a mappán, parancsikon létrehozása. Az előző linkekkel ellentétben - részletes mappanézet esetén - itt parancsikon jelenik meg a típus oszlopon belül, míg az előző linkeket simán Fájlmappának ismerte meg a Vista.


  Mezei parancsikon, változtatható cél mezővel