Cikkek

SuperFetch - Szoftvereink startra készen

kategória: Teljesítmény — forrás: lacy — dátum: 2007-10-15 — értékelés: 4.64Nyomtató

A Windows SuperFetch nevű szolgáltatás segítségével gyorsabban indíthatjuk el szoftvereinket és nyithatjuk meg fájljainkat mint egy XP-t futtató számítógépen.

A SuperFetch (előtöltő) statisztikát készít rólunk, mely alkalmazásokat használjuk legtöbbször, melyek futtatására van a legnagyobb esély egy adott helyzetben és időpontban. Ezen szoftverek összetevőit előre betölti a rendszer a memóriába, hogy egy esetleg futtatáskor innen, és ne a leglassabb perifériáról - merevlemezről - töltse be a részeket, ezzel gyorsítva a programindulást. Ennek az információnak a birtokában már megértjük miért is eszik ilyen sok memóriát gépünk. Valójában csak a szabad memóriát foglalja le a prefetch algoritmus, hogy gyorsabban induljanak el szoftvereink akár már rögtön rendszerfelállás után is. Hát lehet rá haragudni?

És ez még nem minden!  Hangzik a kicsit sem teleshop gyanús mondat, a SuperFetch ugyanis a Windows XP-ben megvalósított eddigi teljesítményjavító módszereket is használja.

  • Töredezettségmentesíti a gyakran kezelt fájlokat
  • Rendszerezi a Windows indulásakor betöltött komponenseket a gyorsabb felállás érdekében
  • *.pf (PreFetch) fájlokban tárolja el az egyes szoftverek által használt fájlokat, regisztrációs adatbázis bejegyzéseket, hogy azokat még az igénylés előtt betöltse (ezzel se teljen az idő, ha szükség lesz rájuk)

A prefetch fájlok a %SystemRoot%\Prefetch könyvtárban találhatók. A SuperFetch szolgáltatás a %SystemRoot%\System32\sysmain.dll fájlban van implementálva és a Windows szolgáltatások gazdafolyamatában ( Svchost.exe ) fut.