Cikkek

Speciális rendszerindítási lehetőségek

kategória: Rendszer — forrás: Microsoft — dátum: 2007-08-16 — értékelés: 4.45Nyomtató

A Speciális rendszerindítási beállítások menüből a Windows rendszert a speciális hibaelhárítási módok valamelyikében indíthatja. A számítógép bekapcsolása után a Windows indulása előtt az F8 billentyűt megnyomva érheti el ezt a menüt.

Néhány lehetőség, mint a csökkentett mód korlátozott állapotban indítja a Windows rendszert, azaz csak az alapvető szolgáltatások indulnak el. Ha a hiba a számítógép csökkentett módban történő indítása után nem jelentkezik újra, kizárható, hogy azt az alapértelmezett beállítások vagy az alapvető eszközillesztők okozták. Az egyéb beállítások a Windows rendszert speciális szolgáltatásokkal indítják, amelyek használata rendszergazdák és IT szakemberek számára ajánlott.

Számítógép javítása

Felsorolja az indítási problémák javítására alkalmas rendszer-helyreállító eszközöket, futtatja a diagnosztikákat vagy helyreállítja a rendszert. Ez a beállítás csak akkor érhető el, ha eszközök telepítve vannak a számítógép merevlemezére. Ha rendelkezik Windows telepítőlemezzel, azon megtalálhatók a rendszer-helyreállító eszközök.

Csökkentett mód

A csökkentett mód lehetőséget biztosít a hibák elhárítására a Windows rendszerben, és korlátozott állapotban indítja a számítógépet. Csak azok a fájlok és illesztőprogramok indulnak, amelyekre a Windows futtatásához mindenképpen szükség van. A „Csökkentett mód” felirat megjelenik a képernyő négy sarkában, így jelzi a rendszer, hogy melyik Windows módot használja. Ha a hiba a számítógép csökkentett módban történő indítása után nem jelentkezik újra, kizárható, hogy azt az alapértelmezett beállítások vagy az alapvető eszközillesztők okozták.

Csökkentett mód hálózattal

A Windows rendszert csökkentett módban indítja, és tartalmazza az internethez vagy egy, a hálózaton található másik géphez történő csatlakozáshoz szükséges hálózati illesztőprogramokat és szolgáltatásokat.

Csökkentett mód parancssorral

Csökkentett módban indítja a Windows rendszert, de egy parancssori ablak jelenik meg a szokásos Windows felület helyett. Ez a beállítás IT szakemberek és rendszergazdák számára ajánlott.

Rendszertöltés naplózásának engedélyezése

Egy ntbtlog.txt nevű fájlt hoz létre, amely az összes olyan illesztőprogramot kilistázza, amelyet az indítás során telepített a rendszer, és a speciális hibaelhárítás során hasznos lehet.

Alacsony felbontású videó engedélyezése (640 × 480)

A Windows rendszert az aktuális video-illesztőprogrammal, alacsony felbontással, és frissítési gyakorisággal indítja. Ez a mód a képernyőbeállítások visszaállítására használható.

Legutóbbi helyes konfiguráció (speciális)

A Windows rendszert a legutóbbi jól működő beállításjegyzékkel és illesztőprogram konfigurációval indítja.

Címtárszolgáltatások helyreállító módja


Elindítja a Windows tartományvezérlőt, amelyen az Active Directory szolgáltatás fut, így visszaállítható a címtárszolgáltatás. Ez a beállítás IT szakemberek és rendszergazdák számára ajánlott.

Hibakeresési mód

A Windows rendszert speciális, IT szakemberek és rendszergazdák számára ajánlott hibaelhárítási módban indítja.

Automatikus újraindítás letiltása rendszerhiba esetén

Megakadályozza, hogy a Windows automatikusan újrainduljon, ha valamilyen hiba miatt leáll a Windows. Csak akkor válassza ezt a beállítást, ha a Windows olyan állapotba kerül, hogy a Windows leáll, újraindul, majd a hiba miatt újból leáll.

Az illesztőprogram-aláírás megkövetelésének letiltása

Engedélyezi a nem megfelelő aláírásokat tartalmazó illesztőprogramok telepítését.

A Windows normál módú indítása

Normál módban indítja a Windows rendszert.