Cikkek

Rejtett mappa létrehozása az asztalon

kategória: Intéző — forrás: lacy — dátum: 2008-09-17 — értékelés: 5.00Nyomtató

Szinte mindenkinek vannak féltve őrzött titkai, amiket nem szívesen mutat meg másoknak. Ilyenkor biztos gondoltunk már arra, hogyan lehetne pár fájlunkat láthatatlanná tenni mások előtt. Tegyük fel, hogy a rejtett attribútum nekünk nem elég és nem igazán akarunk külső programot telepíteni, esetleg új fiókot, felhasználói jogosúltságokat állítgatni. Mit tegyünk? Hozzunk létre egy láthatatlan mappát az asztalon!

Először is hozzunk létre egy normális könyvtárat az asztalon. A könyvtár maga tulajdonképpen egy mappanévből és egy ikonból áll. Tüntessük el ezeket külön-külön! Windowsban a fájlneveknek nem adható meg helyköz, ám ezt egy ügyes trükkel kicselezhetjük. Jelöljük ki a mappanevet és töröljük ki. Nyomjuk le az Alt gombot és jobb oldalt a numerikus billentyűzeten gépeljük be: 0160, majd engedjük el az Alt billentyűt. Egy helyköz fog megjelenni, enterrel pedig állítsuk be ezt a mappanévnek. Elfogadja!

Jöhet az ikoncsere! Jobbklikk a mappára, tulajdonságok, testreszabás fül, lent ikoncsere gomb. A felbukkanó ablakban számos ikon közül választhatunk. Ha kicsit csúszkázunk jobbra, találunk három átlátszó képet!

Ezek közül bármelyiket kiválasztva és alkalmazva a könyvtárra, egy teljesen átlátszó mappát nyerhetünk.

Kétféleképpen bukhatunk le a módszerrel. Ha bekapcsolják az automatikus elrendezés funkciót az asztalon, illetve ha Ctrl+A-val a felhasználó az összes fájlt kijelöli. Ekkor ugyanis a fájlnévbe írt helyköz is ki lesz jelölve és más színre vált át. A Ctrl+A módszer amúgy hasznos lehet a számunkra is, ha elfelejtettük volna, hogy hova tettük legutóbb a mappát. A rejtett könyvtárat Total Commander segítségével törölhetjük!