Cikkek

ReadyDrive - Hibrid merevlemezes gyorsítás

kategória: HDD — forrás: lacy — dátum: 2007-10-22 — értékelés: 4.00Nyomtató

A Windows Vista natívan, ReadyDrive néven támogatja az új - Microsoft és Samsung által kifejlesztett - hibrid merevlemezeket (Hybrid Hard Drive, HHD).

Ezen új generációs adathordozók átmenetet képviselnek a flash memóriák és a magneto-optikai lemezes meghajtók között. A szokványos merevlemeztől abban különböznek, hogy rendelkeznek egy nagysebességű flash memóriával, melyet cacheként használva elkerülhető a winchester fölösleges pörgetése. Ez számos okból kellemes...

  • A számítógép energiafogyasztása csökken a merevlemez felpörgetéseinek csökkenése miatt (laptopoknál van inkább jelentősége).
  • A NAND flash-memóriában tárolt bootinformációk segítségével gyorsabban fog indulni rendszerünk, egyrészt az elkerült felpörgetések miatt, másrészt a flash memóriák vélenlenszerű adatkiolvasása gyorsabb a merevlemezek olvasásánál. Ez mind normális indításnál, mind hibernálásból való ébredésekor teljesítménynövekedéssel jár. Természetesen ezen memória a pendriveokhoz hasonlóan áramtalanításkor (vagy gépleállításkor) is tárolja az adatokat.
  • A ReadyDrive írási gyorsítótárnak használja a adathordozó flash memóriáját, s a lapozófájl szeleteit is ide tölti be a kevesebb merevlemez művelet elérése érdekében.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy jelenleg egyetlen HDD található a piacon ami hibrid, ez pedig a Samsung HM16HJI amit Magyarországon nem forgalmaznak egyelőre. Ráadásul - állítólag - elég hibásan működik még a technológia Windows felöl, ezt talán az SP1 majd korrigálni fogja.