Cikkek

ReadyBoost - Vista gyorsítás USBvel

kategória: Teljesítmény — forrás: lacy — dátum: 2007-05-16 — értékelés: 4.28Nyomtató

A Microsoft új teljesítménynövelő technológiája a ReadyBoost a Vista újdonságainak egyike. Segítségével gyorsíthatjuk az operációs rendszer futását és növelhetjük az alkalmazások indulásának sebességét.

Jó, de hogyan?

ReadyBoost használatával a gyakorta használt programjaink, fájljaink (pl. dll-ek) merevlemezünk helyett USB pendriveunkon foglalnak helyet. USB kulcsunkból egy gyorsítótár lesz, ami a lapozófájl kiterjesztése. A flash memóriák egyedi tulajdonsága ugyanis, hogy szekvenciálisan és véletlenszerűen is ugyanolyan tempóval képesek az adatok olvasására, így a rendszer - kb. 10x - gyorsabban éri el a szükséges fájlokat mintha az merevlemezen volna. Az adatok természetesen védve vannak a pendriveon AES 128bites titkosítással, így illetéktelen kezekben sincs okunk aggodalomra. Mivel a ReadyBoost a lapozófájl kiterjesztése, a rajta lévő adatok a merevlemezen is megtalálhatók, így bármikor nyugodtan eltávolíthatjuk az USB kulcsot, semmilyen adatvesztés nem fog bekövetkezni. A ReadyBoost nem csak USB pendriveal, hanem SD és CompactFlash kártyával, valamint USBs merevlemezzel is működőképes. A Microsoft 1GB fizikai memória mellé 1GBos pendriveot javasol, de legkevesebb a fele legyen a fizikai memória méretének (azaz 512MB). Az elérhető sebességnövekedés jelentősen függ a rendszeren futó alkalmazásoktól!

Követelmények

A Windows Vista az USB pendrive behelyezésekor ellenőrzi a követelményeket és ha az megfelelő felkínálja a ReadyBoost használatát!

- Legalább 256MB-os USB 2.0-át támogató pendrive
- Legalább 3,5MB/s olvasási és 2,5MB/s írási sebesség

Automatikus lejátszás ablakban kattintsunk "A rendszer felgyorsítása"-ra.Válasszuk az "Eszköz használata" opciót és OKézzuk az ablakot!