Cikkek

Professzionális Start menü

kategória: Interfész — forrás: lacy — dátum: 2008-02-02 — értékelés: 4.00Nyomtató

Nem szoktam kinézetet módosító eszközöket használni, ennek ellenére felcsillant a szemem Dennis Nazarenko VistaStartMenu művének képernyőmentései láttán. Nem csak szebb lett, de használhatóbb és gyorsabb lesz tőle a Start menü kezelése.

Az alkalmazás mindössze 1MB, magyarul is jól beszél és semmivel sem lassabb mint az eredeti menü. Freeware, 64bites támogatással rendelkezik és valamennyi Windows NT rendszeren képes futni. A Vistában eldugott leállítási módokat a start menü tetején jól láthatóan megjeleníti, lehetőség van az ikonok nagyítására, kicsinyítésére. Bizonyos beállításai azonban csak a PRO verzió vásárlásakor lesznek aktívak. Mindenképp érdemes kipróbálni, mert a freeware változat is 5x jobb az eredeti Start menünél.

A PRO verzió ~3500Ft (egy gépre!), két fontos lehetőséget kínál...

  • Amikor telepítünk/eltávolítunk szoftvereket a gépről, a start menüben a programok mappái állandóan fel/le vándorolnak, hisz az ABC rendezés miatt változik a helyük. Ez logikus, de lassítja munkánkat ugyanis nem tudjuk megtanulni a szoftverek helyét. Az agy megjegyzi a  területet, nagyából ott keressük mint előzőleg, de a célbaéréshez olvasnunk kell. Egyik fontos tulajdonsága a PRO verziónak, hogy ABC sorrendbe szedi a szoftvereket, utána azonban megtartja a pozíciójukat. Egy program eltávolításakor helyén üres rész marad, amíg egy oda ABC sorrend szerint megfelelő ÚJ alkalmazás nem települ.
  • Másik hasznos tulajdonság, hogy az agy könnyen képes az ikonokat a mögöttük álló szoftverhez kapcsolni. Mit látunk ha a start menübe belépünk? Mappákat. Ugyanolyan ikonnal. Szöveg alapján meg kell keresnünk a megfelelő mappát, azon belül pedig az indító parancsikont. A PRO verzióval, a mappákon belül megmutathatjuk melyik parancsikont szoktuk futtatni általában, és a mappa ikonját lecseréli az indítófájl ikonjára. Így könnyebben megfogjuk találni a célszoftvert, főleg ha fix helyen van mindig. Nem csak az ikon cserélődik le, de a mappára kattintva nem kinyílik, hanem elindul a kívánt exe fájl. Ahhoz, hogy kinyissuk egy ideig álljunk rá az egérrel és várjunk.