Cikkek

Parancssor testreszabása + pár trükk

kategória: Interfész — forrás: lacy — dátum: 2007-11-07 — értékelés: 3.43Nyomtató

Ki sűrűn használja a Command Prompt-ot elképzelhető, hogy szeretné kicsit használhatóbbá tenni. Lássunk néhány ötletet ehhez...

 

Indítás egyszerűbben

Ha kikapcsoltuk az UAC-ot ( Az UAC kikapcsolás ), a Futtatás menüpontból elindított minden alkalmazás rendszergazdai jogokkal fog futni alapból. Így elegendő csupán egy Windows + R gombot nyomni, beírni a cmd-t plusz Entert nyomni a parancssor megnyitásához. Nyílván a futtatás menüpont megjegyzi az előzőleg futtatott "parancsokat", így lehet be se kell írnunk újra a cmd-t, nem mintha ez lassítana valamit is a folyamaton. Személyesen így gyorsabban tudok parancssort indítani, mint egy parancsikonnal.


Háttér- és betűszín

Az alapértelmezett fekete alapon szürke betűk elég szomorúak és talán egymásba is olvadnak valamennyire, ezért indítsunk el egy parancssort, kattintsunk a címsorára jobb egérgombbal, válasszuk a Tulajdonságokat. Színek fül. Módosítsuk a Szöveg a képernyőn, Képernyő háttere beállításokat. Néhány tipp...


Betűtípus

Betűtípus fülön átállíthatjuk Lucida Console-ra betűket, lásd fenti képek. I lovin it...


Gyorsszerkesztés

Beállítások fülön találunk egy Gyorsszerkesztés opciót, melynek bepipálásával lehetőségünk van egérrel kijelölni és Ctrl+C -vel vagy jobb egérgombbal kattintással kimásolni részeket az ablakból. A beszúráshoz másoljunk szöveget a vágólapra, majd egyszerűen kattintsunk jobb egérgombbal az ablakba.


Képernyőpuffer

Alapértelmezés szerint 300 sort jegyez meg parancssorunk, mely egy 1000 fájlt tartalmazó mappa listázásakor kevés lehet. A puffer növeléséhez kattintsunk az Elrendezés fülre és Képernyőpuffer mérete részen belül növeljük a Sorok számát.


Automatikus kiegészítés

Mikor egy mappa vagy fájl nevét kezdjük írni, TAB segítségével automatikusan kiegészíthetjük a fájl- vagy mappanevet s ezzel időt takaríthatunk meg. Így például a windows mappába lépéshez elég a cd win -t begépelni, TAB gombbal kiegészíti cd Windows -ra, már ha nincs több olyan fájl/mappa ami win-el kezdődik és szóba jöhet. Ha több lehetséges út van, akkor a találatok között TAB és SHIFT+TAB -al lépegethetünk oda-vissza.


Előzmények

A fel és lefele mutató nyílakkal lépegethetünk az előzőleg kiadott parancsok között, mely roppant sok időt képes megtakarítani. Ezenkívül az F7 billentyű lenyomásával is kiválaszthatjuk egy ablakból az ismételni kívánt utasítást.


Kimenet fájlba

Ha a például dir parancs eredményét nem a képernyőn, hanem egy fájlban szeretnénk viszontlátni, adjuk ki így a parancsot: dir > kimenet.txt