Cikkek

Parancssor indítása (Command Prompt)

kategória: Interfész — forrás: lacy — dátum: 2007-04-13 — értékelés: 4.88Nyomtató

Ezen cikken belül szeretném részemről véglegesen lezárni a parancssor kérdését. Szinte minden cikken belül használni kell és nem szeretném többször leírni, hogyan kell elindítani. A parancssor angolul command prompt, indítása legegyszerűbben a cmd.exe fájl futtatásával történik (parancs = command, röviden cmd), ám mivel futtatható fájlról van szó a .exe végződés elhagyható. Tehát futtatni kell a cmd parancsot. Honnan? A futtatás ablakból. Több mód is van. Alapvetően tételezzük fel, hogy adminisztrátori jogaink vannak és az UAC is kikapcsolt állapotban van. Ekkor a legegyszerűbb...(R mint RUN = futtatás)
  1. [Windows gomb] + R
  2. Most pedig írjuk, be hogy cmd
  3. ENTER vagy OK.

A futtatás menüpont helyett a Start menü keresőjébe is írhatjuk a parancsokat!

Paracsikont is kreálhatunk, bár sztem nem lesz gyorsabb mint ezzel az előző billentyűzetkombinációval. Célnak írjuk be: cmd.exe. Ha az UAC bekapcsolt állapotban van kattintsunk jobb egérgombbal a parancsikonra, majd Biztonság fülön belül pipáljuk be a Futtatás rendszergazdaként -et.

Ha bekapcsolt állapotban van az UAC, a következő trükkel tudjuk indítani a parancssort rendszergazdai jogokkal.: Mister VISTA - Futtatás rendszergazdaként trükk