Cikkek

Állandóan lefut a chkdsk induláskor

kategória: HDD — forrás: lacy — dátum: 2008-07-29 — értékelés: 5.00Nyomtató

Időnként találkozhatunk olyan problémával, hogy a chkdsk lemezellenőrző program minden egyes rendszerindítás előtt lefut, miközben mi erre nem kértük meg. A problémát a dirty flag néven ismert jelzőbit okozza, ami az NTFS partíciók MFT-jében található.

A Master File Table ($MFT) a fájlrendszerben tárolt fájlok leírását, elérésükhöz szükséges információkat tartalmazza. Ezen belül van a dirty flag, amit bootoláskor ellenőriz a Windows és amennyiben engedélyezve van, következő gépindításnál elindítja a CHKDSK.

Normális esetben a Windows automatikusan beállítja a dirty bitet, ha hibát érzékel valamelyik partíción, de eszerint néha fölöslegesen is. A rendszer indulásakor a kernel meghívja az autochk.exe fájl, hogy nézzen szét a kötetek között beállított dirty flaget keresve és ahol szükséges ott futtassa le a chkdsk /f lemezellenőrzést. Nézzük, hogy tudjuk orvosolni a problémát...

  1. Indítsuk el start menü keresőjével és rendszergazdai jogosúltsággal a cmd -t.
  2. Adjuk ki a chkntfs /D parancsot. Indítsuk újra a gépet és hagyjuk, hogy leellenőrizze az összes kötetet. A parancs visszaállítja a rendszer viselkedését az alapértelmezettre úgy, hogy a beállításjegyzékben a HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager kulcs alatt visszaállítja a BootExecute bejegyzés értékét autocheck autochk * -ra.
  3. Ha felállt ismét a rendszer, adjuk ki az fsutil dirty query c: utasítást. c helyett mindig a megfelelő betűjelet írjuk. Ha minden jól megy ezt kell látnunk: A kötet (c:) nem változott meg.
  4. Ha azt írja megváltozott, akkor a dirty flag továbbra is be van állítva. Adjuk ki a chkntfs /X c: parancsot. Ez egy kivételt hoz létre, ami megakadályozza a chkdsk futását a c: partíción.
  5. Indítsuk újra a gépet, nem fogunk látni lemezellenőzést.
  6. Amint felállt a gépet, adjuk ki ezt parancsot: chkdsk c: /f /r
  7. Újraindítás után adjuk ki az fsutil dirty query c: utasítást. Remélhető a kötet nem változott meg üzenetet fogjuk kapni!