Cikkek

Memóriakorlátok 32 és 64biten

kategória: Rendszer — forrás: lacy — dátum: 2008-01-29 — értékelés: 4.12Nyomtató

Memóriakorlát 32biten

A 32bites operációs rendszerek egy nullától 4GB-ig terjedő fizikai- vagy virtuális memória címtartományt használnak. Ha a gépben kevesebb memória van, akkor is 4GBnyi virtuális memóriához fér hozzá a gép a lapozások miatt. Egy a rendszeren futó felhasználói alkalmazás/folyamat max. 2GB memóriát kaphat, a másik 2GB az operációs rendszeré.

A fizikai memória két részre oszlik, egyik része a számítógép erőforrásaira megy el, másik része megmarad nekünk RAMként. Erőforrások alatt értjük a BIOSt, I/O eszközöket, PCI hubokat, buszhidakat, PCI-Expresst, valamint a grafikus kártyát. Ezek a részek elvesznek egy tartományt a 4GBos címterünkből, így akinek 4GB fizikai memória van a gépében 32bites rendszer alatt, az kevesebbet fog látni Windowson belül. A PCI memóriatartomány (az erőforrások tartománya) legnagyobb része a grafikus kártya számára kerül kiosztásra.

Példa: Tegyük fel, hogy 4GB fizikai memóriánk van. A RAM kiosztása előtt a gép lefoglal egy 0.5 - 1.5 GBos részt a PCI memória címtartomány számára. Ekkor az elérhető  RAM 2.5 - 3.5 GBra korlátozódik 32bites rendszeren, ami függ az AGP aperture size vagy PCI Express grafikus RAMjától.

Egyértelművé vált számunkra, hogy 32 bites rendszeren miért lehet csak maximum ~3.5GB memóriát használni.

 

Memóriakorlát 64biten

Ha zavar minket a 32bit memórialimitje és gépházunkban egy 64bites processzor izzik, telepítsünk 64bites Windows Vistát a gépre. Íme korlátok...

  • Vista Basic: 8 GB
  • Vista Home Premium: 16 GB
  • Vista Business/Enterprise/Ultimate: 128+ GB