Cikkek

Ha a kötet zsugorítása nem lehetséges

kategória: HDD — forrás: lacy — dátum: 2008-08-07 — értékelés: 5.00Nyomtató

Egy előző cikkben már megtanultuk, hogy lehet a kötetek méretét mindenféle külső program nélkül csökkenteni Vista alatt. Egy probléma viszont kísérteni szokta a felhasználókat, mégpedig az, hogy a kötet zsugorítása opciónál csak pár megabájt - vagy semmi - a csökkenthető terület, annak ellenére, hogy rengeteg szabad hely van az adott partíción.

A gondot legtöbbször az okozza, hogy elmozdíthatatlan rendszerfájlok vannak fizikailag a partíció végén. NTFS fájlrendszernél sűrűn az MFT foglal helyet a kötet végén, ahogy ezt az alábbi kép is jól mutatja...

Mit tehetünk? Próbáljuk meg a legtöbb elmozdíthatatlan rendszertfájlt kikapcsolni, a kötet zsugorításának idejére!

Ezek után indítsuk újra a gépet. Próbálkozzunk az operációs rendszer saját töredezettség-mentesítőjével és pár külső szoftverrel is, hogy az adatok fizikailag a lemez elejére kerüljenek.

Próbálkozzunk a kötet zsugorításával! Ha sikerül, utána semmiképp ne felejtsük el visszakapcsolni a rendszerfájlokat! Sajnos ha az MFT okozza a problémát, akkor más megoldás után kell nézni. Pár fizetős töredezettség-mentesítő képes az MFT áthelyezésére, de talán ezért fölösleges értük pénzt adni. Érdemes ilyen esetben egy előző írásomat használni, amelyben egy bootolható linux cdvel méreteztük át a Vista partícióját.