Cikkek

Folyamatok prioritása

kategória: Teljesítmény — forrás: lacy — dátum: 2008-08-27 — értékelés: 5.00Nyomtató

Windowsban minden folyamatnak létezik egy prioritása, amely megadja, hogy a rendszer melyik feladat elvégzésére törekedjen elsőként, azaz mennyi processzoridőt kapjon az adott folyamat. A prioritásoknál időről beszélünk tehát, mivel egy processzor (vagy mag) egyszerre csak egy folyamattal tud foglalkozni.

Windows Vistában 6 prioritási szint létezik: Alacsony, normál alatti, normál, normál feletti, magas és valós idejű. Az általunk elindított alkalmazások normál szinten futnak, de számos rendszerfájl, mint amilyen a dwm.exe, wininit.exe, winlogon.exe magas prioritási szintet kapnak. Egy programunk teljesítményét legkönnyebben úgy tudjuk fokozni, ha a prioritási szintjét magasra állítjuk. Gyorsabb lesz tőle a játék, a renderelés, de csodát azért ne várjunk.

Felhívnám mindenki figyelmét, hogy senki ne használja a valós idejű prioritást, mert azzal magasabb prioritást lehet beállítani, mint amin a Windows fut, aminek következtében olyan rendszer szálak (system threads) lesznek félbeszakítva, mint ami pl. az egér vagy billentyűzetről érkező adatok kezelésére szolgálna.

Prioritások a feladatkezelőben

 1. Nyomjuk le a Ctrl + Shift + ESC gombokat, megnyílik a feladatkezelő.
 2. Nézet / Oszlopok kiválasztása menüpont.
 3. Pipáljuk meg: Alapprioritás, majd OK.
 4. A folyamatok fülön megjelenik egy új oszlop, ahol láthatjuk a futó folyamataink fontosságát.

Futó alkalmazás prioritásának átállása

 1. Kattintsunk a növelni kívánt folyamatra a feladatkezelőben jobbklikkel és Prioritás beállítása almenün belül válasszuk ki a nekünk megfelelő szintet.

Prioritás beállítása parancsikonon keresztül

 1. Jobbklikk a már meglévő parancsikonunkra, tulajdonságok.
 2. A cél mezőben lévő elérési útvonal elé szúrjuk be ezt:
  %SYSTEMROOT%\system32\cmd.exe /C start /abovenormal
  Példa: %SYSTEMROOT%\system32\cmd.exe /C start /abovenormal E:\IrfanView\i_view32.exe
 3. Van egy olyan hibája a dolognak, hogy ha az eredeti elérési útvonalban vagy fájlnévben helyköz szerepel (esetleg túl hosszú), a szoftver nem lesz elindítható. Nyissunk meg egy parancssort (start menü keresőjébe írjuk be: cmd), majd kezdjük el a szoftver elérési útvonalát követve odanavigálni az exe fájlhoz. Amikor látjuk, hogy olyan mappába kellene lépnünk, ami neve nem megfelelő (helyköz, hosszú), adjuk ki a dir /x parancsot, ami pl. a Program files mappa sorában feltünteti annak rövid nevét is. (nálam progra~1, de ez másnak más lehet) Cseréljük le az elérési útvonalban a nem megfelelő mappa vagy fájlneveket a rövidebb nevükre.
 4. Az /abovenormal kapcsoló helyére más is megadható...
  /LOW (alacsony)
  /BELOWNORMAL (normál alatti)
  /NORMAL (normál)
  /ABOVENORMAL (normál feletti)
  /HIGH (magas)
 5. A parancsikonon ezután ikoncserét kell végrehajtanuk, mert át fog állni a parancssor ikonjára automatikusan.