Cikkek

Fájlok és mappák hozzáférésének beállítása

kategória: Biztonság — forrás: lacy — dátum: 2008-09-22 — értékelés: 5.00Nyomtató

Egy olyan többfelhasználós operációs rendszeren, mint amilyen a Vista, előfordulhat, hogy egy meghajtót, mappát vagy fájlt elérhetetlenné szeretnék tenni egy másik (vagy az összes) felhasználó számára. Ha adatok NTFS fájlrendszeren vannak tárolva, ez egyszerűen megoldható.

  1. Navigáljunk intézővel a megfelelő helyre. (meghajtóhoz, mappához, fájlhoz)
    Most a példában egy meghajtó jogosúltságait fogom beállítani.
  2. Jobbklikk rá, Tulajdonságok, Biztonság fül, Szerkesztés gomb.
  3. A felhasználók csoportokra vannak osztva, külön rendszergazdák, felhasználók, egyebek számára. Fölösleges más rendszergazdák elől letiltani fájlokat, mappákat, hisz azok ugyanúgy változtathatják a jogosúltságok, mint mi. A felhasználók a lenti kép szerint csak olvashatják a D: meghajtót. Nézzük mit kell tennünk ahhoz, hogy egy adott felhasználótól még az olvasás lehetőségét is elvegyük (mappa listázásával egyetemben).
  4. Hozzáadás... Írjuk be a fiók nevét, majd katt a Névellenőrzés gombra. Ha megtalálta a felhasználót, akkor annak nevét a számítógépnévvel kiegészíti a rendszer.

    Egy furcsa hibára (?) lettem figyelmes a cikk írásakor, miszerint ha átneveznek egy fiókot, az új fióknevet nem fogadja el a névellenőrző, ezért a régit kell megadni. Ez az a név, amit a rendszerpartíció felhasználók (users) mappáján belül találunk, ugyanis a fiók létrehozásakor mindig a megadott felhasználónévvel hozza létre a rendszer a mappát, ami viszont a fióknév módosításakorl nem változik. A Pistike nevű fiók elfogadásához tehát az "asd"  nevet kellett megadnom, ilyen néven hoztam létre ugyanis a fiókot valamikor régen.

  5. Okézzuk le az ablakot, megjelenik a listánkban a felhasználó, ahol csupán ki kell jelölnünk és beállítani, hogy a Teljes hozzáférés sorában a Megtagadás szerepeljen.

Most ha megpróbál a Pistike nevű felhasználó belépni a D: meghajtómra, a következő hibaüzenetet fogja kapni...