Cikkek

Elrejtett funkciók a jobbgombos menüben

kategória: Intéző — forrás: lacy — dátum: 2007-03-23 — értékelés: 4.43Nyomtató

Ha kicsit visszaemlékezünk, Windows 98 alatt is a Shift gomb lenyomásával + kattintással tudtuk elérni, hogy a jobbgombos menüben - fájl esetén - megjelenjen a Társítás menüpont. Ez hál' Istennek már alapértelmezetten megjelenik , ám a Windows Vista tartogat egy-két rejtett funkciót melyeket szintén a SHIFT gomb letartásával, majd jobb egérgombos kattintással érhetünk el.

Mappa esetén megjelenik...

 • Parancsablak nyitása itt
  Ezt kicsiny registry buherálással XP alatt is elérhettük. Ha rákattintunk megnyílik a Command Prompt, ráadásul az alapértelmezett mappája nem a Felhasználói fiókunk lesz, hanem az adott mappa, amire rákattintottunk. Roppant hasznos! Nem kell millió cd.. cd parancsot használni, hogy odaértjünk a kívánt helyre. Ezt a funkciót akkor is tudjuk használni, amikor egy mappán belül üres helyre kattintunk, így nem kell visszább lépni egy könyvtárat, hogy rákattintsunk az adott mappára.
 • Másolás elérési útként
  Azt hiszem ezt nem kell magyarázni, a vágólapra másolja a mappa teljes elérési útvonalát. Hasznos!


Fájlok esetén megjelenik...

 • Rögzítés a Start menün
  Ezzel a funkcióval a Start menü tetejére, az Internet Explorer és a levelező program alá tehetjük be gyakran használt fájlunkat. Ha alkalmazzuk egy fájlra, akkor ezen menüpontból Rögzítés feloldalása a Start menün lesz. Logikus, jó, hasznos.
 • Felvétel a Gyorsindítás eszköztárra
  Azt hiszem ezt se kell magyarázni, oda teszi be ahol az Asztal megjelenítése stb van. Ám ezen menüpont neve változik meg ha alkalmazod.
 • Másolás elérési útként
  Yes, Windows Vista makes it possible!