Cikkek

Nem jelenik meg néhány DreamScene miniatűr

kategória: Interfész — forrás: lacy — dátum: 2007-10-05 — értékelés: 4.57Nyomtató

Aki letöltötte a két DreamScene Content Packot (link) az észrevehette, hogy néhány videónál (ezek mpg fájlok) a Windows nem tudja elkészíteni a villámnézetet. Ez roppant idegesítő, hisz az adott ablakban még a fájlnevek sem látszanak, így elég nehéz a választás.:


Mit tudunk biztosan?

  • Sok számítógépen nem jelennek meg a miniatűrök
  • Vannak számítógépek ahol viszont megjelennek
  • Azok a fájlok amiknél működik a villámnézet készítés szintén mpeg fájlok és körülbelül azonos a méretük is


Hogyan működik a miniatűr készítés Windows Vista alatt?

  • Vistában az mpeg fájlok miniatűrkészítését a Movie Maker egy dllje végzi, melyet a rundll32 folyamat hívja meg.
  • Egy-egy MPEG fájl miniatűr készítésére 7 másodperce van a gépnek. 
  • Windows Vistában egy javított miniatűrkészítő eljárást implementáltak, amely az első képkocka használata helyett elkezdi az mpeg fájlt elejétől a végéig átnézni, és megkeresni számára azt az ELSŐ világos képet, ami egy előre meghatározott villágossági szintnek megfelel.(amin látszódik is valami, így a teljesen fehér sem jó!) Normális esetben rövid idő alatt megtalálja a gép a megfelelő képkockát, így van ez a látható DreamScene videók esetében is. Ez azért logikus funkció, mert a legtöbb videó egy fehér vagy fekete képpel kezdődik és onnan vált át a kép a film első képkockáira, mi pedig nem szeretnénk fehér és fekete négyzeteket/téglalapokat látni miniatűrként. Ha a teljes filmet végignézve sem talál olyan képet, amely megfelel az előre meghatározott villágossági szintnek, akkor a videóban található legvilágosabbat választja ki.


Hol a hiba?

  • A hiba akkor jól elő, ha az mpeg videó sötét és nem túl erős a videókártyánk.  Ekkor ugyanis a Windows elkezdi megkeresi a neki megfelelő villágosságú képet, de mivel az újabb és újabb képkockák semmivel sem világosabbak az előzőeknél a teljes videót át akarja nézni, hogy kiválassza az összesből a legvilágosabbat, ahogy azt fentebb is leírtam. A vista bug viszont ott van, hogy eközben lejár a 7 másodperces miniatűrkészítő limit, így megszakad a keresés és a felhasználó villámnézet nélkül marad.
  • A Microsoftnak javítani kell majd a hibát úgy, hogy a 7 másodperc lejárta után az addig átnézett képkockákból tegye be a legvilágosabbat miniatűrnek.
  • Roppant erős videókártyával rendelkező felhasználóknál megjelennek a képkockák, mivel náluk a Vista a teljes videót át bírta nézni 7 másodpercen belül és emiatt ki tudja választani a legvilágosabbat. ( Én NVIDIA 7600GS-el még nem látom a villámnézetüket.  )
  • A megoldás tehát egy új videókártya vagy egy Microsoft által kiadott javítás kivárása. (SP1?)

 

AVI/MPEG/RM/WMV Splitter-el szétvágtam a sötét videókat 2MBos részekre és azokból egyet-egyet bemásoltam a DreamScene mappájába, hogy elkészíthessem ezt a printscreent...