Cikkek

BCDEDIT - Egyszerű beállítások

kategória: Rendszer — forrás: lacy — dátum: 2007-06-06 — értékelés: 4.27Nyomtató

A BCDEDIT a vista új rendszerindítási konfiguráló segédprogramja, mely segítségével módosíthatjuk a bootolási beállításokat és a bootmenüt (multi-boot esetén). Indítsuk el a cmd -t a start menü keresőjével, majd futtassuk a megfelelő parancsokat...

Alapértelmezett operációs rendszer beállítása
Telepítés után az alapértelmezett rendszer természetesen a Vista lesz, ami azt jelenti, hogy a késleltetési idő lejárta után a Vista indul el automatikusan. Adjuk ki a bcdedit parancsot.

A képen a default résznél a {current} olvasható, ami a jelenlegi Vista rendszer azonosítója. A displayorder részen belül láthatjuk a rendszerek kiírási sorrendjét, és láthatjuk, hogy a másik rendszer azonosítója {ntldr}, ami ezesetben egy XP. Tegyük át XPre az alapértelmezést a következő paranccsal:

bcdedit /default {ntldr}


Késleltetési idő módosítása

Ha szeretnénk, hogy a boot menü megjelenítése után az alapértelmezett rendszer mondjuk 5 másodperc múlva induljon el automatikusan...

bcdedit /timeout 5

A rendszerek sorrendjének beállítása
Jelenleg a sorrend XP és alatta Vista. Ha fordítva szeretnénk látni őket, adjuk ki a lenti parancsot. Használható az /addfirst /addlast és /remove kapcsoló a rendszerek helyének pozíciónálására.

bcdedit /displayorder {current} /addfirst


Rendszerek nevének módosítása

XP és Vista dualbootban a következőképp néz ki: Korábbi Windows-verzió & Microsoft Windows Vista...Ha nem tetszik a korábbi windows-verzió, átírhatjuk...

bcdedit /set {ntldr} description "Microsoft Windows XP"


Egy rendszer eltávolítása a listából

Ha el szeretnénk távolítani egy sort a bootmenüből, futtassuk le paraméterek nélkül a bcdedit parancsot. Keressük meg az eltávolítandó rendszert és jegyezzük fel az azonosítóját. Adjuk ki a következő utasítást:
bcdedit /delete {azonosito}


DEP opciók beállítása

Az aktuális operációs rendszer NX-házirendjét OptIn értékre állítja. Ez a beállítási érték fölösleges, mert alapértelmezett, de példának megfelel. Aki nem tudja mire jó a DEP, az olvassa el a Memóriavédelem a Windows Vistában cikket.

bcdedit /set nx optin