Cikkek

SATA üzemmód váltás AHCI-ra újratelepítés nélkül

kategória: HDD — forrás: lacy / Microsoft — dátum: 2008-05-21 — értékelés: 4.27Nyomtató

"Az általános csatlakozó a SATA-hoz az AHCI, mely elérhetővé teszi a SATA fejlett képességeit, úgy mint a hot swap (üzem közbeni csatlakoztathatóság) és a Native Command Queuing-et (NCQ). Ha az alaplap nem támogatja az AHCI-t, akkor lehetőség van az IDE emulációra, azonban ekkor a SATA nem képes hozzáférni az ATA/IDE által nem támogatott képességekhez." - Wiki


Az utasítások sorrendjének optimalizálása az elérendő adatok és a fej távolsága alapján.

Ha a rendszerindítást végző SATA merevlemezünk illesztőjének üzemmódja valami oknál fogva IDE, de az alaplapunk képes kezelni AHCI módban a lemezt, akkor BIOS-ban az üzemmód váltás után a Windows Vista rendszerünk nem fog elindulni. Ennek oka az, hogy a rendszer telepítéskor nem volt bekapcsolva az AHCI mód, így a hozzá szükséges illesztőprogram (Msahci.sys) nem lett betöltve/engedélyezve. Vistánk az AHCI-illesztőprogram bekapcsolása nélkül a következő hibaüzenettel fog leállni:

STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE

Hogy megússzuk az újratelepítést, engedélyezzük az illesztőprogram használatát a beállításjegyzékben (registry), még mielőtt módosítanánk a SATA-üzemmódot.

  1. Lépjünk ki minden programból.
  2. Start menü keresőjével futtassuk: regedit
  3. Navigáljunk ide:
    HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \ Msahci
  4. Jobb oldalt kattintsunk duplán a Start elemre, módosítsuk a bejegyzés értékét 0 -ra.
  5. Indítsuk újra a gépet és állítsuk be BIOS-ban az AHCI-módot.


Minden BIOS más és más, így tekintsük a képet illusztrációnak.

Megjegyzés: Az AHCI szabvány számos szolgáltatást biztosít a SATA-eszközökhöz, mint például üzem közbeni csatlakoztathatóságot és energiagazdálkodási funkciókat.