Cikkek

Adatátviteli sebesség növelése a hálózaton

kategória: Teljesítmény — forrás: lacy — dátum: 2009-01-12 — értékelés: 4.33Nyomtató

A Windows Vista ellenzők egyik kedvenc témája - amivel sűrűn példálóznak XP vs. Vista beszélgetésekben - a lassú adatátviteli sebesség a hálózaton.

Nyílván a kritikusok állításának van alapja, a Vista számos újítása az átviteli sebesség rovására ment. A tempót korrigálva a Microsoft kiadott pár teljesítményfokozó javítást, így azok egy rendszeresen frissített gépre már biztosan rákerültek. Ha ennek ellenére a sebesség még mindig távol maradt egy XP - XP hálózat sebességétől, akkor próbáljuk meg az alábbiakat...

 • Ellenőrizzük, hogy mindkét hálózati kártya és a kábel is megfelelő (CAT5/6) a kívánt sebesség elérésére.
 • Mindkét hálózati kártyának frissítsük a meghajtó szoftverét.
 • A tesztelés idejére kapcsoljuk ki a biztonsági szoftvereinket. (McAfee, Norton, AVG, stb...)
 • Alkalmazzuk a Gyorsabb hálózat multimédia lejátszásakor című cikket. (fontos)
 • A Vezérlőpult / Programok és szolgáltatások alatt bal oldalt katt ide: Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása, szedjük ki pipát a Windows Tárgyaló és Távoli különbözeti tömörítés elől, majd okézzuk le az ablakot.

 • Rendszergazdai jogosúltsággal futtatott parancssorból (cikk) adjuk ki a következő utasítást:
  netsh interface tcp set global autotuninglevel=disabled

  Alapértelmezett érték egy esetleges visszavonáshoz: highlyrestricted

 • Alkalmankénti fájlátvitelhez használhatjuk a robocopy parancssori utasítást, amelyet robosztus méretű adatok átvitelére terveztek és elvileg gyorsabb, mint az intézős megoldás.

Remélem a fenti beállítások elvégzése után gyorsulni fog mindazok kacsolata, akiknél jelentős eltérés van az elméleti és a gyakorlati sávszélesség között. Akinek további ötletei vannak az átviteli sebesség növeléséhez, kérem írja meg a kapcsolat oldalon. Köszönöm.