Cikkek

Wifi hálózat kialakítása közvetlenül két gép között

kategória: Hálózat — forrás: lacy — dátum: 2008-10-19 — értékelés: 5.00Nyomtató

Teljesen természetesen dolog, hogy két gép összekötéséhez nem szükséges router, switch, azokat egyetlen kábellel egy hálózatba lehet tenni. Ugyanez a helyzet wifivel is, két (vagy több) vezetéknélküli hálókártyás gép tud egymással "beszélgetni" router nélkül is. Ez az ad hoc hálózati mód. Nézzük meg, hogy tudjuk beállítani.

 1. Létre kell hoznunk egyik géppel a hálózatot, hogy a többi rácsatlakozhasson.
  Start menü / Csatlakozás
 2. Kapcsolat vagy hálózat beállítása link.
 3. Válasszuk: Alkalmi (számítógépek közötti) hálózat beállítása

 4. Adjunk meg egy hálózatnevet, egy titkosítási típust és egy kulcsot, amivel be lehet majd lépni a hálózatba. A titkosítás kiválasztásánál elvileg kerülni kellene a WEP-et - hiszen könnyen feltörhető -, de jelenleg ennek semmi jelentősége, hisz az ad hoc hálózatba csak a környéken lévő, körülbelül 10 méteren belül található eszközökkel lehet belépni. Ha sok ismeretlen, hackergyanús alak van a közelünkben, küldjük el őket. A hálózat mentését érdemes bepipálni.

 5. Kattintsunk start menüben a csatlakozásra. Láthatjuk, hogy várakozunk a többi gép csatlakozására.

 6. Üljünk a másik géphez és ellenőrizzük az elérhető vezetéknélküli hálózatokat. Ha minden jól megy megjelenik a listában a hálózatunk és csatlakozni tudunk hozzá a biztonsági kulcs megadásával. A két gép most már eléri egymást.
 7. Ha a két gép nem látná egymás, állítsuk be, hogy egy hálózaton belül legyenek. Állítsunk be fix ip címeket és az alhálózati maszkot! Ezeket a hálózati kapcsolat tulajdonságaiban tudjuk elérni. A hálózati kapcsolatok megjelenítéséhez írjuk a start menü keresőjébe: ncpa.cpl
 8. Jobbklikk a wifi kapcsolatunkra, Tulajdonságok.
 9. Jelöljük ki: A TCP/IP protokoll 4-es verziója (TCP/IPv4), majd Tulajdonságok gomb.
  6-os verzió esetén mondanom sem kell, hogy a másikat kell kiválasztani.
 10. A következő IP-cím használata: 192.168.0.1, az utána következő gépnek 0.2, stb... Az alhálózati maszk egységesen legyen 255.255.255.0. Így a gépek egy hálózatba fognak kerülni. A közös munkacsoport beállítása nem szükséges, de nem is árt.

Teljesen más: Kicsit elszomorít, hogy az informatikában adhoc néven elterjedt hálózati módot úgy hoztuk létre, hogy egy helyen sem olvashattuk a legfontosabb kulcsszót, azaz az adhoc -ot. A Vista sok helyen úgy tünteti fel a szolgáltatásokat, mintha azoknak nem lenne neve, gondolom, hogy az átlagfelhasználó is megértse mire való. Ami nem is gond, de talán annyit megérne, hogy feltüntessék a legfontosabb kulcsszavakat. Ha problémánk adódik ugyanis a hálózat kialakításával, mit fogunk a keresőbe írni? Alkalmi (számítógépek közötti) hálózat probléma? Csúnya volna... Az "adhoc probléma" biztos, hogy még magyarul is több használható találatot hozna, mint az alkalmi hálózat probléma. A legszebb az egészben viszont az, hogy mivel én erről itt írtam, így a google nemsokára "alkalmi hálózat probléma" címszóra keresve engem fog kidobni.