Cikkek

3D ablakváltás a Vistában

kategória: Dizájn — forrás: lacy — dátum: 2007-03-26 — értékelés: 4.19Nyomtató

A Windows Vista új szolgáltatása a Flip 3D / Window Switcher, nem tudom milyen neveken ismert még. Magyarul: Ablakok között 3Ds ablakváltó. Először is kukancsunk rá, hogy néz ki.


Jujj de szép!

A szépség nem minden. Ha a Vista egy gyengébb hardveren fut, akkor ezen szolgáltatás nem lesz elérhető. Ilyenkor a Vista egyszerű témára van állítva. Ha gépünk azonban rendelkezik elég memóriával, processzorral és van a háttérben egy WDDM driverrel működő DirectX 9et támogató videókártya, a szolgáltatás használható. A 3D ablakváltó használatakor a tálcán lévő ablakok összébb csukódnak és a fenti képen jól látható szögben elmozdulnak. A képek az interaktív tartalmat nem állítják meg, bennük lévő film, flash bármi mozgó kép működik tovább! Tapasztalataim alapján egy komolyabb weblapszerkesztő program, FireFox 10 lappal, Opera, Internet Explorer 7, 3 PaintBrusht, 3 Szöveges dokumentumot, 2 MSN ablakot, egy FTP klienst és egy IrfanViewt pillanatok alatt szakadozás nélkül képes elfordítani a Vista, a következő hardverrel.: 2.8dual core P4, 1GB RAM, 7600GS vga. Ez a gép nem tartozik a felsőkategóriába, egyik ára sem lépi túl a 25 Mátyást.

Ha a Vista egyszerű téma alatt futtatjuk a 3Ds ablakváltó tálcán lévő gombja megegyezik az Alt+Tab megoldással. Aero esetében két ablakváltó módszer van. A megszokott Alt + TAB -os és a 3Ds ablakváltó, amit [Windows gomb] + TAB -al tudunk elérni, ám ilyenkor tartani kell a Windows gombot a váltáshoz, mint Alt + TAB esetében. Ha nem szeretnénk tartani - vagyis ugyanazt szeretnénk billentyűzet-kombinációval elérni, mintha rákattintanánk a tálcán lévő ikonjára -, akkor nyomjuk le a Ctrl + Windows gomb + TAB -ot. Az ablakváltást ilyenkor görgővel tudjuk irányítani, nagyon látványos!

Lehetőség van egy kis buherálással lassított felvételben is megtekinteni az ablakváltó működését. Sok haszna nincs, esetleg vagánykodni lehet vele az osztálytársaknak.
A trükk lényege, hogy minden tökéletesen úgy működik mint eddig, annyi kivétellel, hogy ha letartjuk a shift gombot és pl úgy kattintunk az ablakváltó gombjára vagy nyomjuk le a billentyűzet-kombinációk egyikét, akkor az ablakváltó szép komótosan, slow motionben fog megjelenni. DE CSAK ADDIG! Amíg a Shift gombot nyomva tartjuk! Érthetjük úgy is, hogy a Shift egy lassító gomb lesz ezentúl.
  1. A Start menü keresőjébe írjuk be a regedit -et.
  2. HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ DWM
  3. Hozzunk létre egy duplaszót AnimationsShiftKey néven, értéke legyen 1
  4. Menjünk a Start menübe és írjuk a keresőbe: net stop uxsms
  5. Ha lefuttot írjuk be: net start uxsms
  6. Most tartsuk le a shift gombot és kattintsunk egérrel a tálcán lévő 3Ds ablakváltóra, de a Shiftet továbbra is tartsuk!
ui: Ha nem létezik a DWM kulcs hozzunk létre!