Cikkek

A Windows 7, mint NUI alap

kategória: Információk — forrás: Microsoft TechNet — dátum: 2009-09-29 — értékelés: 5.00Nyomtató

A Windows 7 fejlesztésekor különösen nagy hangsúlyt fektettek a felhasználói élményre, ami ma már egy nagyon fontos szempont. Az egyik legfontosabb újdonság a multi-touch támogatás.

A Windows 7 számos újítást hozott. A Windows Vista után a Windows 7 egy jobban optimalizált, gyorsabb (parallel folyamatokat jobban támogató) rendszermagot kapott. A felülete a Vistától megszokott Aero téma néhány újítással megspékelve. A fejlesztéskor különösen nagy hangsúlyt fektettek a felhasználói élményre, ami ma már egy nagyon fontos szempont. Az Aero témát a természet ihlette meg. A körülöttünk lévő világban szeretjük az üvegszerű, átlátszó, csillogó tárgyakat/felületeket. Egyszerűen szépek. Az Aero pontosan ezt az élményt tárja elénk a digitális világban is.Ha a felhasználónak döntenie kell, akkor azt az alkalmazást fogja választani, amelyik számára a nagyobb élményt nyújtja. Ez az élmény (User Experience) meghatározó szerepet tölt be a termék használata során, hiszen sokkal produktívabbak vagyunk, ha egy olyan szoftvert használunk, amelynek használatát élvezzük és szeretünk vele dolgozni. Erre nagyon jó példa a Microsoft Office 2007. Az Office 2003 után a 2007 megjelenése már rögtön egy jó benyomást kelt, amikor először meglátjuk. Egy szép, letisztult felületet kapunk, amelyen rögtön megtaláljuk azt, amire éppen szükségünk van.Mi az újítás?

Aero téma és .NET futtatókörnyezet volt Vistában is, azonban a Windows 7 néhány dologban nem csak jobb lett, hanem több is. Persze rengeteg ilyen dolog van, de jelenleg csak egy irányt fogok lefedni. Az egyik legfontosabb újdonság a multi-touch támogatás. Képesek vagyunk mostantól egyszerre több "egérmutatót" használni, vagy ha így jobban tetszik: több helyen megérinthetjük a képernyőt. Ezáltal akár egyszerre többen is dolgozhatunk egy számítógépen. Az ilyen alkalmazások készítésére megoldást kínál a Windows Presentation Foundation 4.0, amely az új .NET keretrendszer része lesz. Természetesen kapunk hozzá megfelelő "szerszámokat" is, mint a Visual Studio 2010 és az Expression Blend 3 (amelyek szintén WPF alapúak).Ennek a lehetőségnek természetesen hardverkövetelménye is van. Szükségünk van egy olyan megjelenítő és egyben beviteli eszközre is, amely több ponton is érintés-érzékeny. Ilyen otthonra szánt megoldást kínál már jelenleg is a Hewlett Packard, de hamarosan egyre több eszköz is képes lesz erre a funkcióra.

Natural User Interfaces

Végre megszűnik az a megkötés, hogy mindent csak úgy csinálhatunk, ha egy egeret szorongatunk a kezünkben. A legelső egér még 1981-ben jelent meg, és azóta ezt a segédeszközt használjuk ahhoz, hogy kapcsolatba lépjünk a számítógépekkel. Közel 30 éven át tökéletesen bevált, azonban itt az ideje, hogy leváltsuk. Az új technológiáknak köszönhetően többé nincs szükség ilyen eszközre. A természetes és a digitális világ sokkal közelebb kerül egymáshoz azzal, hogy valóban megérinthetjük az újonnan keletkezett digitális felületeket.

A Windows 7 azáltal, hogy ezt az új interakciós módot közvetlenül támogatja, rengeteg lehetőséget rejt magában. A létező alkalmazásokat nagyon egyszerűen át lehet alakítani, hogy képesek legyenek kihasználni a multi-touch lehetőségeit. Az egyszerűbb megoldásokhoz a WPF egy ScatterView nevű vezérlőt kínál, amely egy adatköthető vezérlő, és különböző kollekciók megjelenítésére képes. (A WPF jelenlegi verziója támogatja a kézíráselemzést is, ezzel megkönnyítve a Tablet PC-re fejlesztők dolgát, a felhasználók számára pedig a szövegbevitelt.)

Az érintés mellett meg is szólíthatjuk számítógépünket. Ez már egy sokkal költségkímélőbb megoldás, hiszen csak egy mikrofonra van szükségünk, na és persze Windows 7-re. A beszédfelismerés (Speech Recognition) már korábban is létező és használt technológia volt, azonban most lehetőség nyílik egyesíteni több más hasonló technológiával. Számítógépünk vissza is szólhat Microsoft Anna személyében. :) A vele kapcsolatos fejlesztői eszközöket Speech SDK néven kell keresni.

Egyre közelebb érkezünk a Natural User Interface-ekhez (természetes felhasználói felületekhez). A NUI-k alapvető lényege az, hogy minél közelebb hozzunk a felhasználót és a virtuális világot egymáshoz. A kommunikáció egyre könnyebbé, a kapcsolat egyre szorosabbá válik és egy nap majd teljesen természetes lesz, hogy a hétköznapi tárgyakkal, a körülöttünk lévő mindenféle objektumokkal kapcsolatba tudunk lépni, ma még nem megszokott módokon is.

Surface

Az első ilyen megoldás a Microsoft Surface. A Surface egy több ponton érintés-érzékeny felületet kínál némi Computer Vision megoldásokkal ötvözve. Nem csak az ujjainkat, hanem más tárgyakat is képes felismerni, amit a felületére helyezünk. Így akár elég ráraknom a telefonomat vagy a névjegykártyámat, hogy bármilyen kapcsolódó műveletet tudjak végezni velük a Surface-en keresztül.

A Surface-t elsősorban nem otthonra, hanem áruházakba, boltokba, hotelekbe és egyéb publikus helyekre tervezték. A felhasználási módok határtalanok. Termékeinket mutathatjuk be vele, új szemszögből közelíthetjük meg a vásárlási/megrendelési folyamatokat. Egyes testre szabható termékeket mi magunk állathatunk össze és rögtön láthatjuk, hogy azok hogy fognak kinézni majd a valóságban. Ez a vásárlókban sokkal biztosabb érzetet kelt.A Surface jelenlegi változata Windows Vistára épül, és egy segéddrivert használ az érintési pontok kezeléséhez. A Windows 7 ezt már alapból tudja, ezért kiváló alapként szolgálhat majd a hasonló megoldásokhoz. A Surface 2 már ugyanúgy WPF 4-re épül majd, így a két "platform" teljesen átjárható lesz.

Egyéb megoldások

Ebbe a kategóriába sorolható már a CES 2006-on Bill Gates által bemutatott konyhaasztal. Az asztal főzési tanácsokat, recepteket jelenített meg. Lehetett hanggal irányítani, illetve ha valamit az asztal lapján lévő értékes tartalomra helyeztünk, akkor az átrendezte automatikusan a rajta szereplő információkat, hogy továbbra is mindent láthassunk.

Egy másik hasznos találmány a Microsoft TouchWall. Talán nevezhetnénk ezt a Surface egy kicsit nagyobb kiadásának is. Ez egy interaktív üvegtábla, amit úgy használhatunk, mint a Surface-t. Nem csak a használata, de a felépítése is nagyon hasonlít a Surface-éhoz. A TouchWall elsősorban nagy adathalmazok böngészésére lett tervezve, például kiválóan lehet vele a világtérképen keresgélni.

További hasonló megoldások a CIW (Center for Information Workers) cím alatt találhatók. Roppant érdekesek és rettentő nagy élmény lehet ezeket a jövőbeli eszközöket, technológiákat használni.Konklúzió

A Windows 7 tökéletes alapként szolgálhat a jövő innovatív megoldásainak. Technológiák széles választékát tárja a fejlesztők elé egy gazdag futtatókörnyezetben. A szoftverek és a felhasználói beavatkozást egyre újabban megközelítő hardverek egymástól függetlenül tudnak létrejönni. Az összeköttetést a Windows 7 biztosítja. Így teljesen mindegy, hogy min keresztül érintünk meg egy alkalmazást, legyen az a Surface 2 felülete vagy egy az új magyar találmány, a Skreeno, végeredményben a szoftverünk ezektől függetlenül működik.

A Windows Embedded és a .NET Micro Framework rengeteg, eddig még kiaknázatlan lehetőséget jelent. Segítségükkel bárhova eljuttathatók a legmodernebb technológiák. Lassan kezd körvonalazódni a kép, hogy a környezetünkben lévő objektumok egyre jobban interaktívvá válnak. A Microsoft weboldalán találhatunk néhány videót, ahol ezt a jövőképet a felhővel nyújtotta lehetőséggel együtt láthatjuk működésben: http://www.microsoft.com/softwareplusservices

Szerző: Juhász Péter

A fenti cikk a Microsoft TechNet Windows 7 pályázat egyik pályaműve, gratulálunk a szerzőnek!