Cikkek

Windows 7 áttekintés

kategória: Információk — forrás: Microsoft TechNet — dátum: 2009-09-23 — értékelés: 5.00Nyomtató

2009. január 8-án Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója jelentette be a Windows új, Vienna kódnévre hallgató kiadását, aWindows 7-et a Consumer Electronics Show keretében.

Január 10-én, délben publikálták is első béta verzióját.  Belegondolni is nehéz, hányan kaphattak rá. (Annak idején a Windows 95-öt több mint 600 000-en töltötték le!) Egyes hírforrások szerint a Microsoft szerverei alig bírták kiszolgálni a rengeteg kérést, szóval bátran kijelenthetjük, hogy jócskán nagy port kavart a dolog.

Sokakban felvetődött a kérdés, hogy a Windows Vistához képest mennyit változott a rendszer. Már a fejlesztések elején lehetett tudni, hogy az új Windows 7 a vistás alapokra fog épülni. A fejlesztők elmondása szerint tanultak a Vista hibáiból, kijavították azokat, és előtérbe helyezték a felhasználói visszajelzéseket a Vistával kapcsolatban, illetve a stabilitási, funkcionalitási kérdéseket. Mellesleg ez történt már a Windows 2000 és XP esetében is. Ez persze pozitívum, már csak kompatibilitási okok miatt is. Ezeknek tudatában kimondhatjuk, hogy a legtöbb programmal, amely futott Vistán, teljesen kompatibilis a Windows 7 is.

A két rendszer kompatibilis, de mégsem azonos. Röpke 20 perc alatt települ, szerény 8 GB-os tárterületet lefoglalva magának, ami igencsak csökkent a Vistához képest. Sebessége egy átlagos mai PC-n vetekszik egy Windows XP reakcióidejével, ami lássuk be, szép dolog. (Fontos kihangsúlyozni, hogy mai gépen. A minimum gépigénye szerény 1 GHz-es processzor és 1 GB RAM.)

Rengeteg helyen olvasni a neten, hogy egyes gépeken a Windows 7 DVD-je képtelen bootolni. Ilyenkor általában felpörög a meghajtó, majd egy kellemes "Cannot boot from the CD/DVD Error Code: 5" hibakódot kapunk az arcunkba. A probléma az, hogy az e problémával foglalkozó témákban pár új keletű amerikai anyázáson kívül semmi hasznosat nem találunk. A napokban én is szembesültem a problémával, amikor a régi gépemre kívántam telepíteni. Ám több megoldás is van erre:

 • Bios update (utána "vagy megy, vagy nem")
 • Alternatív rendszerről való telepítés (Ilyenkor az új rendszerünk valami exotikus meghajtójelet kap. Az enyém spec. "M" lett.)
 • Boot floppy/CD/DVD-ről bebootolni (pl. Windows XP indítási lemezével - 6 db vagy a neten fellelhető megannyi freeware "stuff") ramdrive-ra, majd onnan elindítani a telepítést (Eredménye egy tökéletes operációs rendszer. :) )

Sok újdonságot hozott a Windows 7, látszik, hogy nagy odafigyeléssel készült operációs rendszerről beszélünk. Vegyük górcső alá az újdonságokat:

Megnövekedett felhasználói élmény

1. Nincs Sidebar

Az első érdekes szembeötlő dolog indításkor, hogy eltűnt az oldalsáv (Sidebar). A gadgeteket közvetlenül az asztalra pakolhatjuk ki. Ez már Vista alatt is lehetséges volt, de az oldalsáv alappaneljének eltávolításával jelentősen nőtt a Sidebar sebessége és betöltődési ideje. (És ezzel együtt persze a rendszeré is.)Eltűnt a Sidebar. Mindent magunk pakolhatunk ki az asztalra.
(Asztalon jobbklikk > Gadgets)


2. Dokkolás

Második fontos dolog az ablakok dokkolhatósága. Ha felkapunk egy ablakot és kihúzzuk valamelyik oldalra, azt rögzíthetjük oda. Így lehetőségünk nyílik például osztott képernyőn, a képernyő egyik felén mozizni, a másikon MSN-ezni. Ez eddig is megvalósítható volt, de közel sem ilyen formában és ilyen könnyedén.Az ablakok dokkolhatósága igen hasznos lehet, ha több dolgot szeretnénk egyszerre csinálni.

3. Az új tálca

Rengeteget hangoztatták, hogy mennyivel jobb lett az új tálca, most hogy végre értelmesen csoportosítja a programokat, és hogy ezért könnyebben átláthatóvá vált. Így van!

Elsőre kicsit szokatlan tán, de pár perc alatt meg lehet szokni. Külön szót érdemel, hogy az Internet Explorer füleit egy csoportba foglalja, majd ezt a csoportot "megnyitva", minden egyes fülének előnézeti képét láthatjuk, és akár azonnal válthatunk is közöttük. Ez természetesen nem csak Internet Explorerrel működik, hanem más programokkal is.

Eltűnt a gyorsindítás. Legalábbis átalakult. Vagy talán csak úgy tűnik, hogy átalakult. A fogalom, mint "gyorsindítás" valóban eltűnt, viszont továbbra is lehet rögzíteni parancsikonokat a tálcára. Ehhez klikkeljünk egy tetszőleges parancsikonra a tálcán, majd adjuk ki a "Pin to Taskbar" parancsot.Az új tálca csoportosítja a futó programok ablakait. Az egeret fölé helyezve, előtérbe hozza nekünk azt.

4. Új témakezelés

Említésre méltó dolog, hogy kedvenc rendszerünket könnyedén és gyorsan varázsolhatjuk olyanná, amilyenné csak szeretnénk. Megjelent a témák teljes körű kezelése és azok testre szabásának támogatása.

Most igazán kiélhetjük kreativitásunkat. Választhatunk a beépített háttérképek közül, vagy használhatunk sajátot is, de akár készíthetünk slide show-t is belőlük. A Start menü és ablak fejlécek színét hozzá igazíthatjuk. Változtathatjuk a Windows hangokat és a képernyőkímélőt is. Ez eddig is adott volt, de most kedvenc kompozíciónkat egy külön témába menthetjük, amely megjelenik a My Themes csoportban. Több témánk is lehet, ilyenkor a váltás közöttük pár kattintással megoldható. Ha nem érezzük magunkat elég kreatívnak a feladathoz, ne búslakodjunk, az internetről megannyi téma tölthető le a "Get more themes online" feliratra kattintva.5. Energiatakarékosság

Rengetegen írták fórumokon, hogy laptopjuk Windows 7 meghajtással akár 20 perccel is tovább húzza az igát, mint Vistával. Ez az új, továbbfejlesztett energiagazdálkodásnak köszönhető. Három energiatakarékossági mód közül választhatunk:
 • Balanced - Kiegyensúlyozott (a rendszer szabályozza a teljesítményt)
 • Power Saver - Energiatakarékos (energiatakarékossági szempontból csökkentett teljesítményen működik minden)
 • High Performance - nagy teljesítmény (teljesen kihasználja a hardvert, legjobb teljesítményt nyújtja, de több energiát is fogyaszt

Minden egyes üzemmódot teljesen testre szabhatunk. Két típusú séma létezik, ezeknek a tulajdonságait kell meghatároznunk. Az egyik akkor érvényes, amikor a laptop hálózatról (áramforráshoz kötve) működik, a másik, pedig amikor saját tápjáról üzemel. Megadhatjuk, hány perc után menjen át alvó módba, illetve figyelemre méltó újítás, hogy szabályozhatjuk a kijelzők fényerősségét is. Bevezettek még egy ezzel kapcsolatos funkciót, a "Display dimming"-et (Fényerő szabályzás), ami nem más, mint egy energiatakarékossági funkció, amely egy adott értékre csökkenti a laptop fényerősségét, amennyiben nem érzékel aktivitást (mert pl. otthagytuk az asztalon a laptopot). Ha visszatérünk gépünkhöz és megmozgatjuk az egeret (leütünk egy billentyűt etc.) a rendszer visszaállítja az eredeti üzemmódnak és sémának megfelelő megvilágítást. Apróság, de mindenesetre figyelemre méltó dolog.

Oldd meg könnyebben a mindennapok kihívásait!

Action Center

A fejlesztők megpróbálták az eddig pop-up buborékok formájában itt-ott felvillanó üzenetek tömkelegét egységesíteni, központosítani. Így jött létre az Action Center, ami több fontos témakörrel kapcsolatban közöl információkat velünk. Például:

 • Windows frissítések
 • felhasználói fiókok kezelése (UAC)
 • vírusvédelem
 • spyware védelem
 • internet biztonsági beállítások
 • hálózati tűzfal
 • biztonsági mentés
 • hibaelhárításAz Action Center figyelmeztet, ha bármi gond van a rendszerrel.

Jump Lists (ugró listák)

A Start menü új funkciót kapott az ugró listák személyében. Eddig is elérhettük a Start menüből a gyakrabban használt fájljainkat, de most minden programra külön kategorizálva láthatjuk azokat. Egy klikkeléssel elérhetjük kedvenc zenéinket, nemrégiben mentett dokumentumainkat és a kedvenceinket.Érj el bármit a startmenüből mindössze egy kattintással.

Eszközkezelés, könnyen

Device Stage (Eszköz-állomás)

Egy ablakban láthatod az összes számítógéphez csatlakoztatott eszközt. Ha egy új eszközt csatlakoztatsz a géphez, a tálcán megjelenik egy ikon, amely értesít erről. A Device Stage segítségével könnyen szinkronizálhatunk fájlokat eszközeink között, fényképet készíthetünk magunkról, forrásul webkameránkat vagy csatlakoztatott eszközünket használva.

Devices and Printers (Eszközök és Nyomtatók)

Ez egyszerű gyűjtőhely vezetékes és vezeték nélküli eszközeinknek. Segítségével tallózhatjuk tartalmukat (pl. telefon) és beállíthatjuk főbb tulajdonságait (pl. nyomtató).

Megnőtt felhasználói élmény (csak felsorolás szintjén):
 • multitouch, tollal navigálható rendszer, kézmozdulatokat felismerő algoritmusok
 • személyre szabható, egyedi témák
 • Windows Media Player 12 (aki használja, mindenképpen telepítse a KB961367 Windows Update-et)
 • Internet Explorer 8
 • VPN-t, modemeket és wireless hálózatokat egyaránt támogató hálózatkezelés

Játék és multimédia

Windows-os játékok kategóriában sohasem volt túl jó a felhozatal. Igazából a felhasználói tábora valahol kimerült a portás nénikben és a titkárnőkben. Viszont ami jó, hogy mostantól a játékok nem csak a játékszabályokat tartalmazzák, hanem játék közben a program tippekkel lát el minket.

Chess Titans

Végre egy igazi 3D-s játék a beépített játékok kínálatában! A Chess Titans, mint nevéből is kiderül, sakkjáték, igazi, valós 3D-s környezetben. Játszhatunk számítógép ellen vagy akár egy másik személy ellen is, persze számítógépen, mivel a játék nem kapott valódi "multiplayer" támogatást. Kár érte. :(

A számítógép 10 nehézségi szintet ismer. Első indításnál megkérdezi a mi szintünket és ez alapján játszik ellenünk. (Szóval füllenteni és nagyzolni csak is saját felelősségünkre... :) )

A fejlesztők nagyon elkényeztetik a sakkot kedvelőket, ugyanis háromféle tábla és háromféle bábukészlet is rendelkezésre áll. A teljes tábla forgatható és minden egyes mozdulat, az elejétől a végéig animálva van.A Chess Titans a figyelmes üzeneteivel szinte tanít. Engem például háromszor is megtanított veszteni.

Minesweeper

A jó öreg aknakereső bácsi plasztikai műtéten esett át. A program csak kinézetre változott a régebbi verziókhoz képest. Csak egy apró megjegyzés: teljes képernyőben játszva szerintem nem szép látvány.(Aknakereső)
A jó öreg aknakereső új (kínai import) köntösében.


Solitiare

Avagy, kapitány a helyzet ismét változatlan. Semmi különös nem történt a vistás verzióhoz képest. Szerintem a Microsoft kezdhet tartani a sztrájkoló portás néniktől és a mérges titkárnőktől, akik 2 évet vártak egy új pasziánsz játékra. :) ) Viszont a kinézet itt is teljesen testre szabhatóvá vált.Kedves titkárnők, idén sem hoz semmi újat nektek a Mikulás.

Purble Place

Nálam ez az "Év Játéka" cím nyertese. A játék három mini játékból áll, három helyszínre lebontva. Az első helyszín egy templom, ahol memóriakártyákat kell párosítanunk. Ráadásul a kezdő szint irrealisztikusan könnyű. (Ezt arra alapozom, hogy még nekem is sikerült különösebb nehézségek nélkül teljesítenem. A többit már nem mertem próbálni...)Új készségfejlesztő memóriajáték a Windows 7-ben. Kár, hogy a törpék külsejére nem fordítottak nagyobb gondot.

A második hely valamivel fantáziadúsabb feladatot kínál számunkra. A helyszín egy pékség, ahol egy megadott tortát kell legyártanunk. (Elvoltam egy darabig, mire rájöttem, hogy mi a lényeg... Persze Helpet olvasni luxus.)Mit sütsz kis szűcs? Sós húst sütsz kis szűcs?

A harmadik és egyben az utolsó (hál' az égnek) helyszínen egy kis gnóm lényt kell felöltöztetnünk barkochbaszerű találgatással.

Igazából csak egyet nem értek: ha ez a játék gyerekeknek készült (könyörgöm, mondd, hogy igen), akkor mit keresnek a képben ezek a penész színű gnóm mutánsok? Ajánlott 1-től 5 éves korig.Találd ki, hogy ki vagyok. (Én már akkor "kivoltam", amikor az első két játékkal próbáltam játszani).

Windows Media Player 12

Ugyan a verziószám nőtt, de ezt leszámítva funkcionalitásban nem sok minden változott. Átalakult a teljes GUI elrendezés, ami egy sokkal jobban kinéző, átláthatóbb, használhatóbb zenelejátszót eredményezett.

Két plusz egy fő ablaka van a Media Playernek. Az egyik a "Media Library", ahol médiaelemeinket láthatjuk kategorizálva, album, szerző vagy stílus szerint. Újdonság, hogy egy belső kereső is helyet kapott a lejátszóban, amely az albumnevek és számcímek között egyaránt keresi az általunk megadott számot. Eltűnt a "Now Playing" fül és nézeti mód. Ebből egy új ablak született, amely megfelel a réginek funkcionalitás szempontjából, kinézetileg viszont mérföldeket ver rá. :)

A MediaPlayer is megkapta a jól megérdemelt keresőjét, ami keres az albumnevek és a számcímek között is viszonylag gyorsan és pontosan.Íme az átalakult "Now Playing" mód. Bátran kijelenthetjük, hogy jó húzás volt különválasztani a "Library"-től.

Másik fontos újítás, hogy az új Media Player támogatja az AAC, DivX, XviD és H.264 codeceket. Sajnos a feliratok kezelése (VobSub 2.23 verzióval) hibás, ennek fixálására már született megoldás: át kell nevezni a system32 mappában a MFPMP.EXE és MP3DMOD.DLL fájlokat, majd újraindítás után működni fog minden.

A kellemes meglepetésekkel együtt sajnos egy valamivel kellemetlenebb is érkezett a Media Playerrel. A 16 KB-nál nagyobb headerrel rendelkező MP3 fájlokat tönkreteszi, amikor a netről letöltött információkat integrálja a fájlba. A Microsoft kiadott már egy patch-et, amit itt lehet letölteni:


Médiatár, egyedül, egymagában, elszakítva a "Now Playing"-től.

Biztonság és felügyelet

Windows Backup

A Windows Backup az egyik leghasznosabb újítása a Windows 7-nek biztonság terén. A Windows Backup segítségével pár kattintással biztonsági másolatot készíthetünk az általunk kiválasztott fájlokról, majd ezeket később hasonló "nehézséggel" helyükre is állíthatjuk. Másik hasznos funkció, hogy akár egy komplett partícióról is készíthetünk mentést egy image formájában, amelyet később akármikor helyreállíthatunk. A kiválasztott partíció akár a rendszerpartíció is lehet. (Így hasonló eredményt érünk el, mint ha egy erre specializálódott programot használnánk, pl. az Image Centert vagy a Ghostot.)

Megjegyzés: ha már erre járunk, érdemes egy helyreállítási lemezt is létrehoznunk.Egy kattintással rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, hála az új Backup szolgáltatásnak.

Resource Monitor

Aki ismeri a Sysinternals programokat, annak bizony ismerősnek tűnhet a Resource Motnitor, amely a memóriában futó processzek, szolgáltatások és modulok által használt erőforrásokról és azok kihasználtságáról ad meglepően részleges információkat. Négy erőforrás szerint kategorizál a program:
 • CPU kihasználtság
 • memóriafogyasztás
 • merevlemez használat
 • hálózati adatforgalom terheléseA program persze boldogul a többmagos és több processzoros számítógépekkel is. (Lehetőség van pl. csak egy processzor vagy mag aktivitásának figyelésére.) A program kifejezetten hasznos rootkitek vagy egyéb kártékony programok kézzel történő felderítésére.Íme a Resource Monitor. Vírusfertőzéskor vagy hasonló esetekben kifejezetten jól tud jönni.

Ennyi lenne a Windows 7 újítása biztonsági téren. A Vistában megismert biztonsági feature-ök itt is ugyanúgy megtalálhatók. Így Windows 7 alatt is van UAC (User Account Control) és Windows tűzfal is. Ezeket nem részletezem bővebben, mivel egyik sem hozott számottevő újdonságot.

Mit hoz a jövő?

Egyes források szerint a Windows 7 RC1-es változata májusban fog megjelenni. Az RC1-es verzió különlegessége, hogy úgynevezett "escrow build" változat, ami annyit tesz, hogy kiadásának pillanatában befejezik a fejlesztést a fejlesztők és a visszajelzett bugfixek kijavítására koncentrálnak. Tehát egy funkcionalitásban teljes oprendszer. A teljes verziót valószínűleg az év vége fele kaphatjuk kézbe.

Szerző: Bálint Márton

A fenti cikk a Microsoft TechNet Windows 7 pályázat egyik pályaműve, gratulálunk a szerzőnek!