Cikkek

A Windows 7 Vezérlőpultjának újdonságai

kategória: Rendszer — forrás: Microsoft TechNet — dátum: 2009-09-17 — értékelés: 5.00Nyomtató

Ebben a videóban és cikkben a Windows 7 Vezérlőpultjának újdonságairól szeretnék nektek átfogóbb képet adni.

A Windows 7 Vezérlőpultjának újdonságai - WMV formátum, 43 MB, 20:00

Ebben a videóban és cikkben a Windows 7 Vezérlőpultjának újdonságairól szeretnék nektek átfogóbb képet adni. Mint minden átlag felhasználó, aki rendszeresen használja számítógépét, egyszer csak hibába fog ütközni, mert a legolajozottabb masina sem működik tökéletesen, ha homok kerül a gépezetbe. Ezért nagyon fontos, hogy a hibák megoldását minél gyorsabba, minél egyszerűbben végre tudja hajtani olyan is, aki esetleg nem végzett rendszergazdai gyorstalpalót.

A Windows XP-ben is levő, majd a Windows Vistában továbbfejlesztett Security Center itt, a Windows 7-ben gyökeresen megváltozott. Először is új nevet kapott: Action Center. Alapvetően két fő részből áll: a Security (Biztonság) és a Maintenance (Karbantartás) almenükből. Valamint egy Troubleshooting (Hibaelhárító) és egy Recovery (Helyreállító) is itt kapott helyet. A Biztonság rész alatt a Windows 7 szemmel tartja a gépünk "egészségéért" felelős komponenseket: a vírusvédelmet, a hálózati tűzfalat, a Windows Update-et, a kém- és nemkívánatos program védelmet, a fiókfelügyeletet (UAC = User Account Control) és nem utolsó sorban az internet biztonsági beállításait. Ha ezek közül bármelyikkel gond adódna (nincs antivírus program telepítve, vagy régen volt frissítve a Windows, esetleg a Tűzfal van kikapcsolva), akkor azonnal értesít a tálca értesítési területén található zászlócska.

A Karbantartás almenü alatt a Windows-nak küldött probléma-jelentés szolgáltatást konfigurálhatjuk, ha van megoldás naplózott jelentésünkre, akkor azt itt megtekinthetjük, és végre is hajthatjuk. Emellett a Karbantartás menü alatt találhatjuk meg a Megbízhatóság-monitorozót (Reliability Monitor) is. Ezzel a szolgáltatással nyomon követhetjük rendszerünk stabilitását. Az adatokat a program napra lebontva egy grafikonon ábrázolja, és 1-től 10-ig pontoz. (1 = rossz megbízhatóság; 10 = gépünk teljes mértékben megbízható.) Ez a pontozás attól függ, hogy esetleg egy program mikor omlik össze, fagy le a Windows-unk (reméljük a Windows 7-ben egyre kevesebbszer), vagy történik-e kritikus hiba. Ekkor a grafikon esik, de ha Windows Update-eket telepítünk, akkor nő.

A Hibaelhárító nagyon használhatóvá, könnyen érthetővé vált. Ha valamilyen probléma adódik a gép használata közben, itt könnyen orvosolhatjuk. Ha programmal akad gondunk, akkor a Programs menüpontra klikkeljünk. Itt az internet-kapcsolaton (Internet Connections), az Intenet Explorer teljesítményén és biztonságán (Internet Explorer Perfomance\Safety), a Nyomtatón (Printer) és a Windows Media Playeren hajthatunk végre műveleteket. Nagyon fontos kiemelnünk a Program-kompatibilitás (Program Compatibility) funkcióit. Ha az új Windows 7 operációs rendszeren egy korábbi Windows-ra írt programot vagy játékot szeretnénk futtatni, könnyen egy "error" üzenetet küldő ablakba futhatunk. És itt jön ez a nagyszerű szolgáltatás. Indítsuk el, válasszuk ki a futtatandó programot, állítsuk be, mi okozza a hibát (nem megfelelő megjelenítés, csak adminisztrátori jogokkal indítható, vagy állítsuk be, melyik korábbi Windows-on működött a program.) És már újra élvezhetjük régi hőn szeretett játékunkat.

A Hibaelhárítóban ezenkívül a hardverrel és hanggal felmerülő problémákat, a hálózattal és az internettel, illetve a megjelenítéssel és a biztonsággal kapcsolatos "gondokat" kezelhetjük.

A Helyreállító (Recovery) menüpontban pedig a jól működő és igen hasznos rendszer-visszaállítást végezhetjük el pár kattintással.

A Vezérlőpult\System and Security-n belül találhatjuk az Action Centeren kívül még a Windows Firewall, a Windows Update, a rendszerinformációs panelt, az energiagazdálkodással kapcsolatos beállításokat, de ami nekünk most ennél fontosabb, az a Mentés (Backup and Restore) és a BitLocker.

Kezdjük a mentés készítésével. Válasszuk ki, hogy hová szeretnénk menteni, azután azt, hogy mit (ezt rábízhatjuk a Windows-ra is, de ilyenkor a Dokumentumokban, ill. az asztalon található dolgokat menti csak le, de egyéni kiválasztásnál akármilyen fájlt betallózhatunk), és már kész is van. Sajnos az előbb leírt dolgoknál többet nem tud (növekményes mentés stb.), de egy otthoni felhasználónak ez is bőven elég.

És most jöjjön a BitLocker. Ezzel a zseniális szolgáltatással könnyen, gyorsan helyezhetjük adatainkat biztonságos helyre. Ha bekapcsolja a BitLockert bármelyik merevlemezen vagy hordozható eszközön, akkor csak az tudja megnézni a rajta levő adatokat, aki tudja a jelszót vagy rendelkezik recovery kulccsal. A Windows 7-ben már nem kötelező a TPM (Trusted Platform Module) chip megléte, e nélkül is használhatjuk.

A Vezérlőpult\System and Security\Administrative Tools-on belül találjuk a Computer Management (Számítógép menedzselés) pontot. Ezen belül a Perfomance (Teljesítmény), Open Resource Monitornál találjuk az Erőforrás-mérőt. Itt megtekinthetjük a számítógépen futó programok CPU (Central Processing Unit = processzor) használtságát, mennyi tárterületet foglalnak a memóriában, illetve mennyi a merevlemez-aktivitásuk. Könnyen kideríthető, például ha egy nagy "éhségű" program fut a háttérben, akkor talán ettől lassú a gépünk.

És most ugorjunk a Felhasználói fiókok menüre. Itt csak egy újításról szeretnék írni, de az nagyon jelentős. A Vezérlőpult\User Accounts and Family Safety\User Accounts\Manage Accounts-ban válasszunk egy korlátozott fiókot (Standard user) - ha nincs, gyorsan készítsünk egyet -, és kattintsunk a Set up PC Safeguardra. És igen, megérkeztünk. Ha bekapcsoljuk ezt a szolgáltatást, és bejelentkezünk ezen a korlátozott fiókon, akkor egyből egy figyelmeztető üzenet vár. Vigyázzunk, már ebben a módban csak "vizuálisan" tudjuk írni a merevlemezt, ha kijelentkezünk, minden adat elveszik. És épp ez a remek előnye. Például iskolákban vagy nyilvános netkávézókban remek. Telepítsük fel azokat a szoftvereket, amiket úgy gondolunk, hogy használni fognak, készítsünk egy korlátozott fiókot vendég vagy tanuló névvel, és többet ne is gondoljunk a számítógépek karbantartására (eltekintve a rendszeres frissítések beszerzéséről). Ők ugyanúgy használhatják gépünket, a lementeni kívánt adatokat pedig könnyen hazaszállíthatják egy pendrive (flashdrive, memória-kulcs, hordozható-memória) segítségével. Egyszerű és nagyszerű.

Eljött az ideje, hogy említsek néhány szót a megváltozott megjelenítés beállításairól is. Itt nem szeretnék mélyen a témába ásni, mert az új tálcáról, a Superbarról, az asztalról, illetve a többi látványos újításról remek pályaműveket olvashattatok (aki még nem, az gyorsan tegye meg, de ez nem a reklám helye :-)). Én csak a Betűtípusok (Fonts) kezeléséről szólok. Ez is még áttekinthetőbb lett, így még gyorsabban és egyszerűbben választhatjuk ki kedvenc betűinket.

Végezetül a tálca jobb sarkában lévő Óráról teszek említést. A Vezérlőpult\Clock, Language, and Region\Date and Time megnyitásával az Additional Clock (További órák) fül alatt tudunk plusz órát beállítani, például ha kíváncsiak vagyunk, hogy New Yorkban épp mennyi az idő, akkor állítsunk be egy plusz órát GMT-06:00-ra. Ezután a tálca órája fölé húzva egerünket könnyen megnézhetjük, hogy a New Yorkiak éppen vacsorához készülődnek vagy éppen munkában vannak.

Az itt leírt dolgokat "működés" közben megtekinthetitek a videóban. Sajnos technikai dolgok miatt (Virtuális gépként próbáltam ki a Windows 7-et) a videó minősége hagy maga után kívánni valókat, ezek miatt mindenkitől elnézést kérek, de azért remélem a lényeget sikerült rögzítenem!

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a "rövidke" leírást, és még esetleg a videómat is megnézted. Ha kedved támadt a Windows 7 kipróbálásához, akkor kérd el a haverodtól a béta telepítőjét, telepítő kulcsot még tudsz kérni a hivatalos Microsoft honlapról.

Még egyszer köszi mindenkinek, nem utolsósorban a Microsoftnak, hogy nekünk is kipróbálhatóvá tette a Windows 7 bétáját, és nagy-nagy köszönet a hivatalos magyar képviselőnek, a Microsoft TechNet Témaközpont Windows 7 pályázat kiírásáért.

Szerző: Papp Bence

A fenti cikk a Microsoft TechNet Windows 7 pályázat egyik pályaműve, gratulálunk a szerzőnek!