Cikkek

Task Monitor és Resource Monitor a Windows 7-ben

kategória: Rendszer — forrás: Microsoft TechNet — dátum: 2009-09-09 — értékelés: 0Nyomtató

Áttekintő

A Windows 7 első látásra is szembetűnő változásain túl érdemes egy kicsit továbblépni és szemügyre venni a Task Managert és Resource Monitort, mint rendszer-közeli megfigyelő, hibakereső eszközöket.

Már a Windows Vistában is jóval többet nyújtottak ezek az programok, mint amire az átlagfelhasználónak szüksége lehet, de annál inkább jól jött a változás a rendszergazdáknak vagy olyan érdeklődőknek, akik szeretik tudni, milyen folyamatok zajlanak a háttérben. Nézzük hát, milyen újdonságokkal kedveskedtek nekünk a redmondiak.

Task Manager

Ezt a fajta Task Managert a Windows XP, így a Vista is az NT/2000 vonal felől örökölte, hiszen a 95/98/ME-ben található Feladatkezelő nem sok információt nyújtott. XP/2000-ben, sőt, már NT 4.0-n is láthattunk CPU kihasználtságot, a futó process-eket (folyamatokat), memóriaterheltséget, illetve indíthattunk is innen programokat. Emlékeztetőül vessünk erre egy pillantást. :)1. ábra: a Windows NT 4.0 Task Managere (forrás: GUIdebook Gallery)

Az alapkoncepció persze ma is ugyanaz: az éppen futó rendszerről minél több hasznos információ megjelenítése, hibakeresés vagy rendszerhangolás céljából. A kapott adatok mennyisége azonban tovább nőtt, a Windows Vistához képest is. Most már nem csak arra a kérdésre kaphatunk választ, hogy pl. "mi fogja vissza gépünk teljesítményét?" vagy "mennyi processzoridőt eszik az Internet Explorer?", hanem többek közt azt is megnézhetjük, melyik merevlemezt használja éppen a rendszer és mire.

Szolgáltatások

Az Applications és a Processes fülek után találjuk a Services fület, amelyen a futó és a leállított szolgáltatásokról kapunk egy gyorslistát. Ezeket a szolgáltatásokat itt maximum csak leállíthatjuk vagy elindíthatjuk, illetve megnézhetjük, pontosan melyik svchost folyamathoz is tartoznak, de a jobb alsó sarokban ott a gomb, amellyel könnyen a services.msc-be jutunk. Igazából a szolgáltatásokkal kapcsolatos dolgokat itt "illik" beállítani, a Task Manager listája csak gyors áttekintésre szolgál.2. ábra: a Windows 7 (build 7000) Task Managere (Services fül)

Resource Monitor

A Performance fülről érhetjük el - megfelelő jogosultság birtokában - a Resource Monitort, amely a Windows Vista óta szolgál nekünk hasznos és részletes információkkal arról, hogy gépünk éppen mire fordítja erőforrásait. (Start menüből legkönnyebben a "resmon" varázsszót beütve juthatunk el ide.) Itt azonnal szembetűnik, hogy átszabták nekünk a felületet, kicsit praktikusabb elrendezést láthatunk.3. ábra: a Resource Monitor

Jobboldalra, egymás alá kerültek a grafikonok, amikből az áttekintő oldalon 4-et látunk, a többi lapon pedig továbbiak vannak belőlük! Ha megnézzük a részletezett lapokat, mindjárt láthatjuk, miről is van szó.

A CPU/Memory/Disk/Network fülek mind megkapták a maguk - valósidőben frissülő - grafikonjait, így például külön láthatjuk, hogy a CPU használatból hány százalékért felelősek a service-ek, vagy megnézhetjük a lemezhasználatot merevlemezenként. A hálózati lapon külön grafikont kaptak a TCP kapcsolatok, illetve itt is láthatjuk hálózati egységekre (gyakorlatilag hálózati kártyákra) bontva a kihasználtságot.

Ami igazán gyönyörű ebben az eszközben, az azonban nem a grafikonok, hanem a szűrés lehetősége. Minden lapon a folyamatok neve mellett jelölőnégyzeteket találunk, amire kattintva eltűnnek a részletes információk közül a nem oda valók, és tisztább képet láthatunk a minket érdeklő folyamatról. A grafikonokon narancssárga vonal mutatja a kijelölt process erőforrásigényét, és a kijelölés másik lapra váltva is megmarad, így több oldalról is könnyedén megvizsgálhatjuk ugyanazt a folyamatot.

CPU

A részletezett oldalak közül talán ezzel fogunk a legtöbbet találkozni, itt a processzor foglaltságát böngészhetjük át. Fentről lefelé haladva a következő információkat kapjuk:

  • Éppen futó process-ek neve, "Process ID" azonosítója, leírása, állapota, futó szálak száma, az aktuális CPU terhelés, illetve egy átlagolt terhelés, ami akkor hasznos, ha valami tüske-szerűen terheli időnként gépünket, vagy már éppen nem fut, amikor megnéznénk ezt a lapot.
  • A kijelölt process-hez tartozó - vagy éppen az összes szolgáltatás, ha nem akarunk szűrni - példánkon a "wmpnetwk.exe"-hez tartozó "WMPNetworkSvc" service látható munka közben. Itt éppen azt az állapotot látjuk, amikor már 0 CPU-időt foglal a szolgáltatás, de az átlagértékből látszik, hogy azért szépen dolgozott az utóbbi másodpercekben.
  • Eggyel lejjebb a kapcsolódó fájlhozzáféréseket, registry-bejegyzéseket és egyéb, inkább csak hibakövetésre hasznos információt látunk.
  • Legalul a kapcsolódó modulok, DLL könyvtárak listája látható.
  • Grafikonból kettőt is kapunk, egyet az összes folyamat és egyet külön a szolgáltatások megfigyeléséhez. Narancssárga szín jelzi a kijelölt folyamatunkat (wmpnetwk.exe).

 
4. ábra: a Resource Monitor (szűrővel)

Memory

A memóriánál csak egy dolgot emelnék ki, az alább látható grafikont. Aki jobban szeret számok bogarászása helyett ábrákat nézegetni, az szeretni fogja. Voltaképpen a használatban lévő és a szabad memóriaterület méretét láthatjuk egy áttekinthetőbb formában.5. ábra: "memóriafoglaltság-jelző kézi készülék"

Emellett természetesen láthatunk még hasznos grafikonokat a jobboldalon (fizikai memória kihasználtsága, a teljes virtuális memória kihasználtsága, laphibák), illetve megnézhetjük futó folyamataink részletes memória-foglalási adatait is.

Disk

A lemezműveletek oldalán már nem szerepel minden process, csak amelyik ír/olvas valamelyik merevlemezről, ezzel is áttekinthetőbbé téve a listát. Ezen belül a szűrés szintén működik, és újfent láthatjuk a narancssárga indikátort a grafikonon. A részletes adatoknál megnézhetjük, pontosan melyik fájlhoz is történt hozzáférés, ennek sebességéről byte/sec-ben kapunk adatot. Legalul fizikai diszkek szerint rendezve láthatjuk logikai meghajtóinkat és azok aktivitását, valamint a szabad hely és a teljes lemez méretét.

Network

Utoljára maradt, de nem kevésbé hasznos a Hálózati kapcsolatok fül, ahol szintén egy eleve megszűrt listát kapunk, mint a lemezműveleteknél, és ezt szűkíthetjük tovább. Hálózati forgalom, TCP kapcsolatok iránya, a kommunikációs portok és a kapcsolat válaszideje találhatók itt meg. Az alábbi esetben például azt látjuk, hogy a Windows Live Messenger éppen a 9-es és az 53609-es UDP, valamint az 52114-es TCP porton hallgatózik a külvilág felé.6. ábra Nyitott portok a Resource Monitor szerint

Egyéb

Ha már a Monitoroknál tartunk, kukkantsunk be az Administrative Tools alá, a Reliability Monitorhoz is... Hoppá, nyoma sincs! Valójában csak új helyen kell keresnünk, a Control Panelen belül az Action Centerben találjuk a Maintenance alatt: View system history, és itt is vagyunk.

Ahogy azt már Vistán megszokhattuk, szép kis jelentést generál nekünk, amiben átnézhetjük a rendszer stabilitását érintő eseményeket. Dátum szerint szerepelnek itt az ún. kritikus események, vagyis a programhibák, illetve egy másik csoportban az informatív események, amik alatt a sikeres programtelepítéseket, driverfrissítéseket, a Windows Update működését vagy bizonyos programok konfigurálását kell érteni.

Érdemes néha belenézni ebbe a grafikonba, sokkal áttekinthetőbb képet kapunk a rendszerről, mint például az eseménynaplóval, ha éppen nem konkrét eseményekre vagyunk kíváncsiak, csak egy kicsit tájékozódni akarunk gépünk állapotáról, programhibákról.

Összefoglaló

Mint láthattuk, rengeteget fejlődtek az utóbbi pár évben azok a Windows eszközök is, amik a rendszer stabilitását, nyomon követhetőségét szolgálják. Kitűnően kiegészíthetők velük azok a külső szoftverek, amiket eddig hasonló célra használtunk, mint pl. az ingyenesen letölthető Process Monitor vagy Process Explorer. Bizonyos egyszerűbb esetekben nincs is szükség ezek használatára, a Windows 7 feltelepítése után egyből élvezhetjük a gyári szoftverek minden előnyét, amik a rendszer részeként állnak rendelkezésre.

Használjuk hát őket bátran, kísérletezzünk velük minél többet, hiszen igazából csak úgy lehet megismerni egy operációs rendszert, ha mindig benézünk egy kicsit a felszín alá, a mindennapi teendők mögé. Érdekes lehet például az internetes forgalom megfigyelése egy olyan számítógépen, amiről azt hinnénk, egész biztosan nem kommunikál semmit a világhálóval.

Izgalmas felfedezést kívánok mindenkinek!

Szerző: Szabó Péter

A fenti cikk a Microsoft TechNet Windows 7 pályázat egyik pályaműve, gratulálunk a szerzőnek!