Cikkek

Saját Windows 7 bejelentkező képernyő készítése

kategória: Interfész — forrás: PC World — dátum: 2009-09-10 — értékelés: 3.00Nyomtató

Rafael Rivera – az ember, aki a Windows legmélyebb bugyraiból is képes előásni nem dokumentált érdekességeket – kiderítette, hogyan változtathatjuk meg kedvünkre a Windows 7 bejelentkező képernyőjének hátterét külső program használata nélkül.

Honlapján, a www.withinwindows.com-on közzétett leírás szerint a rendszerleíró adatbázisban kell egy kicsit turkálni a kezdőkép megváltoztatásához, úgyhogy a megfelelő óvatosság most sem árt!

A [Win]+[R] gombok megnyomásával varázsoljuk elő a Futtatás panelt, és indítsuk el a Regeditet. Engedélyezzük a program futását, majd a bal oldali fastruktúrában járjuk be a következő útvonalat: HKLM –› Software –› Microsoft –› Windows –› CurrentVersion –› Authentication –› LogonUI –› Background. Az ablak jobb oldalán hozzunk létre egy új „duplaszó” (double word) értéket OEMBackground néven, és állítsuk 1-re. Ezután keressünk egy képet, amit háttérként szeretnénk használni. (Érdemes tudni, hogy a Windows a saját mappáján belül a Web\Wallpaper könyvtárban rejtegeti azt a sok képet, amit beállíthatunk benne háttérképként.) A kép fájlmérete nem lehet nagyobb 256 kilobájtnál, elképzelhető tehát, hogy szükség lesz kedvenc képszerkesztő programunkra is. Ha ezzel megvagyunk, mentsük el a képet valahova backgroundDefault.jpg néven, majd keressük meg a Windows –› System32 –› oobe mappát és hozzunk benne létre egy info, azon belül pedig egy backgrounds nevű könyvtárat, majd ide másoljuk be a képet. Felmerülhet a probléma, hogy egy világosabb háttérképen nem látszódik jól a bejelentkező felhasználó neve, épp ezért megváltoztathatjuk annak megjelenési módját. Ehhez ismét vissza kell bújnunk a rendszerleíró adatbázisba; az útvonal ugyanaz, csak most álljunk meg a LogonUI ágnál és ott hozzunk létre egy ButtonSet nevű duplaszó típusú bejegyzést. Ez 0 és 2 közötti értékeket vehet fel:

0 - vékony árnyék a szövegen, sötétebb, kevésbé áttetsző nyíl gomb;
1 - árnyékosabb szöveg, világosabb, áttetszőbb nyíl gomb;
2 - nincs árnyék a szövegen, kék nyíl gomb.

Balról jobbra haladva: a Windows 7 RC alapértelmezett login képernyője, illetve a saját hátterű
bejelentkezés, és annak két további variációja a ButtonSet beállítás szerint

A változtatások megtekintéséhez nem kell újraindítani a gépet, elég ki-, majd bejelentkeznünk (a Start menüben a Shut Down gomb melletti nyílra kattintunk és kiválasztjuk a Log off menüpontot).

A cikk publikálásáért köszönet a PC Worldnek!